Društvo

Poslovni sektor i te kako utiče na decu i mlade, ali potrebno je uraditi više

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/11/2021

-

12:05

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Deca i mladi treba da budu važna zainteresovana strana za poslovni sektor, jer biznis ima direktan i indirektan uticaj na njih sa radnog mesta, tržišta, iz zajednice i okoline, zaključak je skupa koji su, povodom obeležavanja Svetskog dana deteta, organizovali Privredna komora Srbije (PKS) i UNICEF.

UNICEF je tokom avgusta i septembra ove godine sproveo četvrto istraživanje o Principima poslovanja i prava deteta u Srbiji, s ciljem sagledavanja njihove primene u odgovornom poslovanju preduzeća u Srbiji.

Rezultati istraživanja pokazali su da većina anketiranih preduzeća smatra da imaju uticaj na decu, ali ih ne mapira kao svoje zainteresovane strane. Mladi, sa druge strane, učesnici ankete koja je sprovedena preko U-Report platforme, smatraju da preduzeća u Srbiji ne vode dovoljno računa o deci i mladima.

Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a kaže da skoro polovina anketiranih mladih ljudi smatra da poslovno sektor negativno utiče na njih i da bi mnogo više moglo da se uradi da se njihova prava ostvare.

"Deca nisu mapirana kao akteri kod većine preduzeća, ali su preduzeća zainteresovana da poslovanje usklade da bi uticaj bio bolji na decu", kaže Savić Đukić.

Napominje da se preduzeća  najviše bave filantropskim aktivnostima u zdravstvo, ulaganje u rekreaciju i sportske aktivnosti na decu, a da je najmanje prisutno zaštita dece od nasilja i ulaganje u mentalno zdravlje.

Detaljnije o temi pogledate u video prilogu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija