Planeta

SZO strahuje da bi zbog neuhranjenosti moglo da umre više od milion dece u Avganistanu

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2021

-

16:04

SZO strahuje da bi zbog neuhranjenosti moglo da umre više od milion dece u Avganistanu
SZO strahuje da bi zbog neuhranjenosti moglo da umre više od milion dece u Avganistanu - Copyright AP Photo/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će oko 3,2 miliona dece u Avganistanu patiti od akutne neuhranjenosti do kraja ove godine, a oko milion njih je u opasnosti od umiranja zbog pada spoljne temperature, izjavila je danas portparolka Svetske zdravstvene organizacije.

Mnoge humanitarne agencije su upozorile na glad u Avganistanu, jer se suša poklopila sa posrtanjem ekonomije koje je usledilo nakon povlačenja zapadne finansijske podrške otkako su talibani preuzeli vlasti u avgustu, prenosi agencija Rojters.

Zdravstveni sektor je posebno pogođen, a mnogi zdravstveni radnici odlaze zbog neisplaćenih plata.

profimedia

 

"Ovo je teška bitka u trenutku kada glad obuzima zemlju. Svet ne sme i ne može priuštiti da okrene leđa Avganistanu", izjavila je Margaret Haris, portparolka SZO obraćajući se novinarima iz Kabula.

Noćne temperature, prema njenim rečima, padaju ispod nula stepeni Celzijusovih, a očekuje se da će sve niže temperature učiniti da stariji i mladi budu podložniji drugim bolestima. Haris je navela da su bolnička odeljenja već puna male dece, uključujući i jednu sedmomesečnu bebu.

Broj slučajeva morbila u zemlji raste, a podaci SZO pokazuju da je do sada prijavljeno 24.000 kliničkih slučajeva.

"Za neuhranjenu decu, boginje su smrtna kazna. Videćemo još mnogo smrtnih slučajeva ako se brzo ne pokrenemo", poručila je Haris.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet