Fokus

SZO: U Avganistanu počela vakcinacija protiv dečje paralize

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

09:46

SZO: U Avganistanu počela vakcinacija protiv dečje paralize
SZO: U Avganistanu počela vakcinacija protiv dečje paralize - Copyright AP Photo/Rahmat Gul

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Dečiji fond Ujedinjenih nacija započeli su danas kampanju vakcinacije protiv dečije paralize (polio) u Avganistanu, u sklopu prve nacionalne kampanje za borbu protiv ove bolesti u poslednje tri godine.

Naikvali Šah Momim, koordinator SZO za hitne operacije za program vakcinacije protiv dečije paralize, rekao je Rojtersu da je kampanja počela danas u različitim delovima zemlje, ali da postoji nekoliko prepreka zbog nedostatka obučenog osoblja.

Kampanja, koja ima za cilj da dopre do preko tri miliona dece, dobila je podršku talibana, što će omogućiti timovima da dođu do dece u ranije nepristupačnim delovima zemlje, saopštila je SZO.

“Hitnost kojom talibansko rukovodstvo želi da se kampanja protiv dečije paralize nastavi pokazuje zajedničku posvećenost održavanju zdravstvenog sistema i ponovnom pokretanju esencijalnih imunizacija kako bi se sprečilo dalje izbijanje bolesti koje se mogu sprečiti“, rekao je Ahmed Al Mandhari, regionalni direktor SZO za istočni Mediteran.

Dodao je, međutim, da je potrebna dodatna obuka za timove u udaljenim oblastima, zbog čega će program najpre početi u mestima kao što je Kabul.

Avganistan i susedni Pakistan su poslednje zemlje na svetu sa endemskim poliomijelitisom, neizlečivom i visoko zaraznom bolešću koja se prenosi kanalizacijom i koja može izazvati paralizu kod male dece.

Komentari (0)

Svet