Zdravlje

Poražavajuća statistika Unicefa za 2020: Jedno dete se zaražavalo HIV-om na svaka dva minuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.S.

01/12/2021

-

10:44

Poražavajuća statistika Unicefa za 2020: Jedno dete se zaražavalo HIV-om na svaka dva minuta
Poražavajuća statistika Unicefa za 2020: Jedno dete se zaražavalo HIV-om na svaka dva minuta - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje 300.000 dece bilo je zaraženo virusom HIV-a u 2020. godini, što znači da se u proseku jedno dete zaražavalo na svaka dva minuta, navodi Unicef. Prema izveštaju, 120.000 dece premilo je od posledica side prethodne godine, odnosno jedno dete na svakih pet minuta.

"Epidemija HIV-a ulazi u svoju petu deceniju usred globalne pandemije koronavirusa koja je preopteretila zdravstvene sisteme i ograničila pristup uslugama koje bi mnogima spasile život. Rastuće siromaštvo, problemi u vezi sa mentalnim zdravljem i zlostavljanje povećavaju rizik od infekcije kod dece i žena", rekla je izvršna direktorka Unicefa Henrieta For.

Ona ističe da je neophodno pojačati napore kako bi se rešila nejednakost među državama, koja je sada i pojačana zbog pandemije koronavirusa.

U izveštaju se navodi da se mnoge zemlje suočavaju sa problemima oko lečenja virusa HIV-a, prvenstveno zbog pandemije koronavirusa. Testiranje novorođenčadi na HIV u zemljama sa većim opterećenjem virusa drastično je opalo, za 50 do 70 odsto. Lečenje dece mlađe od 14 godina opalo je za 25 do 50 odsto.

Lokdaun je doprinelo povećanju stope zaraze, usled porasta rodno zasnovanog nasilja, ograničenog pristupa zdravstvenoj nezi i nestašice potrebnih namirnica. U nekim zemljama je drastično opao broj testiranja i lečenja majki. Kao ekstremni primer, u Južnoj Aziji 2020. godine lečenje trudnica je opalo sa 71 odsto na 56 odsto.

"Iako se korišćenje usluga ponovo povećalo u junu 2020, nivoi pokrivenosti ostaju daleko ispod onih pre pandemije. U regionima koji su jako opterećeni HIV-om, produžena pandemija bi mogla dodatno poremetiti zdravstvene usluge i proširiti jaz u globalnom odgovoru na HIV", upozorava se u izveštaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin