Zdravlje

Univerzitet Oksford: Počelo kliničko ispitivanje vakcine protiv HIV-a, prvi rezultatu do aprila 2022.

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2021

-

20:16

Univerzitet Oksford: Počelo kliničko ispitivanje vakcine protiv HIV-a, prvi rezultatu do aprila 2022.
Univerzitet Oksford: Počelo kliničko ispitivanje vakcine protiv HIV-a, prvi rezultatu do aprila 2022. - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nakon 40 godina otkako zvanično postoji HIV, postoji i nada da će se ovom virusu napokon stati na put i to sve zahvaljući naučnicima sa Oksforda. 

Kliničko ispitivanje vakcine koja bi potencijalno mogla da pobedi ovaj virus trebalo bi da se završi naredne godine, a onda bi ona mogla da se koristi širom sveta, piše Univerzitet Oksford na svom sajtu.

Lek se razlikuje od postojećeg, tako što se ubrzganjem vakcine pojačava imunološki sistem koji uništava T ćeliju, koja je deo virusa, i na taj način udara u "Ahlilovu petu" HIV-a.

"Za vakcinom koja će stati na put ovoj bolesti tragamo već 40 godina", kazala je dr Paola Ciconi viši naučni saradnik za klinička ispitivanja na Oksfordu.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije dr Hans Kuge takođe je optimista.

"Sećam se da je dijagnoza HIV-a nekada izgledala kao smrtna kazna. Sada sa njom može da se živi", kazao je Kluge.

Pronalazak vakcine vrh ledenog brega

Međutim, nije samo vakcina jedini problem sa kojim svet treba da se suoči tokom borbe protiv virusa HIV. 

Ukoliko se vakcina pokaže efikasnom, sledeća prepreka na koju bi se naišlo je ekonomska nejednakost u svetu. Sa sličnim izazovima se sada suočavaju mnoge zemlje u borbi za vakcinu protiv koronavirusa.

Ono što je centralni problem, jeste da je verovatnoća od zaraze virusom HIV-a veća u siromašnijim zemljama, pre svega zbog nedostatka zdravstvene zaštite. 

U svetu postoje nejednakosti u zdravstvu koje treba rešiti uključujući i pitanje sistematskog rasizma, jer podaci pokazuju da se 43 odsto smrtnih slučajeva od side dešava Afroamerikancima.

Prvi rezultati kliničke studije biće objavljeni do aprila 2022. godine.

 

Komentari (0)

Magazin