Društvo

Zaposleni u javnom sektoru sa minimalnim zaradama na sat vremena zaustavili saobraćaj na Slaviji

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2022

-

15:12

Zaposleni u javnom sektoru sa minimalnim zaradama na sat vremena zaustavili saobraćaj na Slaviji
Tetkice i domari na Slaviji - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Zaposleni u javnom sektoru sa minimalnim zaradama, većinom tetkice i domari, okupili se danas oko podne na Slaviji, gde su šetnjom na sat vremena zaustavili saobraćaj.

Okupili su se nezadovoljni zbog promene mišljenja Vrhovnog kasacionog suda, zbog kojeg će, nakon tužbi protiv ustanova u kojima rade, umesto da dobiju naknade za topli obrok i regrese za godišnje odmore, morati da plate sudske troškove, jer je VKS zaključkom utvrdio da to što traže već imaju kao deo koeficijenta plate.

Njihov pravni zastupnik Ivan Ječmenica je kazao da je VKS prvobitni ocenio da imaju pravno na ove nadoknade, ali je naknadno saopštio da ih nemaju, pa su tužbe postale neosnovane, zbog čega su u obavezi da isplate sudske troškove.

Dodao je da je podneto oko 5.000 tužbi i da oni sada moraju da plate troškove koji iznose između 60.000 i 90.000 dinara, što su dve ili tri njihove prosečne zarade.

"Nije pošteno da najsiromašniji plate i da se tako puni budžet", rekao je Ječmenica.

Sa Slavije, okupljeni su se uputili ka zgradi Predsedništva, kako bi predsedniku Aleksandru Vučiću predali molbu, jer veruju da je on jedini koji može da im pomogne. Saobraćaj u Ulici kralja Milana je trenutno obustavljen, dok se na Slaviji ponovo normalizovan.

Komentari (0)

Srbija