Društvo

Polomljena i odneta zastava SPC sa vrata manastira Gračanica

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2021

-

14:33

Polomljena i odneta zastava SPC sa vrata manastira Gračanica
Polomljena i odneta zastava SPC sa vrata manastira Gračanica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nepoznati počinioci polomili su i odneli zastavu Srpske pravoslavne crkve, koja se vijorila iznad glavnih ulaznih vrata u porti manastira Gračanica, javlja RTV Gračanica.


Kako navodi, zastava je polomljena i odneta u noći između 28. i 29 juna.

Prema informacijama RTV Graničanica, slučaj je prijavljen policiji i istraga je u toku.

Kancelarija za KIM ocenila je danas da je skidanje trobojke SPC i lomljenje jarbola kod ulaznih vrata u dvorište manastira Gračanica direktan napad na veru i preteća poruka vernicima SPC, ali i pokazatelj da je u srpskim sredinama u Pokrajini opasna bezbednosna situacija.

Kako se navodi, u punom jeku antisrpske kampanje od strane albanskih ekstremista na prostoru Kosova i Metohije, više je nego očigledno da Kosovska policija niti je u stanju, niti u praksi štiti objekte Srpske pravoslavne crkve.

"Nije slučajno da se ovaj skandalozni, vandalski čin događa neposredno nakon obeležavanja velikog srpskog praznika Vidovdana, koje je upriličeno u Gračanici i to uz prisustvo Patrijarha srpskog, gospodina Porfirija i brojnih građana", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je ovaj incident, koji se dogodio nakon što je njegova svetost poslao poruku mira, suživota i poštovanja verske i nacionalne različitosti, pokazatelj da za tako nešto ne postoji sluh u Prištini, i da ovaj incident pogoduje bujanju albanskog ekstremizma, koji na poruke mira odgovara skrnavlenjem manastira.

Kancelarija ukazuje i da sa jedne strane postoje slike bezumnog i otvorenog nasilja nad svim simbolima pravoslavlja i nad našim narodom u pokrajini, dok sa druge strane postoji predstavu političara iz Prištine za evropske zvaničnike o "oazi verske i nacionalne tolerancije na prostoru Kosova i Metohije".

Podseća se i da se od početka godine desilo ukupno 70 napada na Srbe, njihovu imovinu i imovinu SPC, kao i više od 15 vandalskih činova kojima su na meti bili objekti Srpske pravoslavne crkve i takve slike najrečitije govore o realnom životu Srba na Kosovu i Metohiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija