Društvo

Patrijarh Porfirije stigao u Gračanicu: Ako sam ikada razumeo šta znači sloboda, to je ovaj prostor

Komentari

Autor: A. Ćup, Euronews Srbija

27/06/2021

-

23:27

Patrijarh Porfirije stigao u Gračanicu: Ako sam ikada razumeo šta znači sloboda, to je ovaj prostor
Patrijarh Porfirije stigao u Gračanicu: Ako sam ikada razumeo šta znači sloboda, to je ovaj prostor - Copyright FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU/ VLADIMIR ZARKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Patrijarh SPC Porfirije stigao je večeras u Gračanicu, gde se kratko obratio okupljenim građanima, rekavši da mu je čast što je sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji. On će sutra, na Vidovdan, u 8:30 u manastiru Gračanica služiti svetu arhijerejsku liturgiju.

"Došli smo da se utešimo verom vašom i našom. Paradoks naše vere jeste upravo u tajni krsta koji je neraskidivo skopčan sa tajnom vaskrsenja, a to je zapravo tajna carstva nebeskog", rekao je patrijarh Porfirije.

On je poručio da upravo na Kosovu i Metohiji pravoslavni hrišćani, posebno pravoslavni Srbi imaju mogućnost da spoznaju tajnu krsta i vaskrsenja, "ali ne po filozofiji ovoga sveta, gde se krst posmatra kao poraz, a vaskrsenje kao nekakva iluzija, nego upravo u duhu Jevanđelja".

FOTO TANJUG/ KANCELARIJA ZA KOSOVO I METOHIJU/ VLADIMIR ZARKOVIC

 

 

"Zvuči paradoksalno, ali reći ću da baš na ovom mestu, na Kosovu i Metohiji, ako sam ikada razumeo šta znači sloboda, to je ovaj prostor, prostor na kojem sam doživeo tu tajnu slobode, ali tajnu slobode u Hristu, kao unutrašnjeg našeg odnosa prema Bogu i prema svetu, gde zapravo bez Hrista ništa ne vredi, a ako smo u njemu i sa njim, i kada smo najmanji i te kako postajemo snažni i slobodni od smrti, od prolaznosti, slobodni za život večni", kazao je patrijarh Porfirije.

Kako je ranije najavljeno, poglavar SPC će na Gazimestanu služiti parastos srpskim junacima stradalim u Kosovskoj bici 1389. godine.

 

Komentari (0)

Srbija