Društvo

Vladimir Kostić odlazi sa čela SANU: "Ovo je moje poslednje obraćanje kao predsednika Akademije"

Komentari

Autor: M. Subotić, Tanjug

18/11/2022

-

12:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Akademik Vladimir S. Kostić se danas na proslavi Dana Srpske akademije nauke i umetnosti oprostio od dužnosti predsednika SANU.  U besedi na Dan SANU, sumirao je svoje, ali i rezultate najviše naučne i umetničke ustanove u Srbiji navodeći da nije zadovoljan postignutim

"Beseda ili ne, tek ovo je moje poslednje regularno obraćanje članovima SANU kao predsednika ove kuće. Nakon osam godina, svojom voljom i bez ikakvih pritisaka, nalazim da bi svaki moj pokušaj produženja vršenja ove funkcije bio nametljiv, preteran i bez trunke pristojnosti. Jednostavno, vreme je za druge", izjavio je Kostić.

Prema njegovim rečima, potpuno je neizvesno da li bi ga akademici uopšte ponovo uzeli u obzir za funkciju predsednika.

"Da li sam, bližeći se kraju mandata, zadovoljan postignutim? Naravno, ne! Ipak, radio sam sa sjajnim osobama i nemojte sumnjati u moju iskrenost kada analizu ovih osam godina zaključujem parafrazom da su uspesi isključivo njihovi, dok su greške moje", rekao je između ostalog Kostić.

On je rekao da je govorio ono što je smatrao istinom, uprkos krstaškim rezolutnim nasrtajima da mi se to pravo uskrati.

"Međutim ukoliko sam u nečemo od onoga što sam rekao grešio, neće biti srećnije osobe od mene jer su neke od tvrdnji koje sam iuzrekao bile bolno samoranjavnaje. SANU se, nažalost, nije previše bavila problemima civilizacije koji su pod senkom etičke upitnosti. A trebala je! Jer odsustvo sumnje jednako je odsustvu skrupula, i ta opomena posebno važi za nas, članove SANU", ukazao je Kostić.

O odnosu SANU i vlasti: Tiho zanemarivanje

Govoreći o odnosu Akademije i vlasti, Vladimir Kostić primetio je da postoji tiho zanemarivanje i nezainteresovanost.

"Ne bežeći od odgovornosti pa i pretenciozne slutnje da sam i sam u tom smislu postao smetnja i kamen o vratu Akademije, nadam se da će se mojim odlaskom vrata barem one neophodne saradnje nešto šire otvoriti. Pre kratkog vremena pominjalo se eventualno uključivanje SANU u razmatranje kosovsko-metohijskog čvora, pa su postavljana pitanja o našoj spremnosti i volji da se u tako nešto upustimo. Vrata SANU po tom, i ne samo po tpom pitanju nisu nikada zaključavana. Prava istina je međutim, da nije ni bilo ozbiljnijih pokušaja da se ta vrata otvore", naveo je on.

Tanjug/Rade Prelić

 

Vladimir Kostić osvrnuo se i na izlaganje istoričarke Natalije Naročnickaje koja je postala inostrani član Akademije. Ona je prilikom susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom prenela mu divljenje srpskog naroda i akademika.

"Moguća mišljenja pojedinih naših članova, na koje oni imaju puno pravo, pravo za koje ću se svim srcem boriti uprkos neslaganju, grubom generalizacijom su prikazana kao političko svrstavanje SANU. Nismo nikome poverili prenošenje bilo kakvih poruka, pogotovo kada poruke nisu u saglasnosti sa dostupnim zvaničnim stavom IO SANU, čime je implicirano da je on nametnut", smatra on. 

"Napred u prošlost"

U svojoj besedi, predsednik Akademije je govorio da živimo u vreme instant stavova i ekspres odluka ali i da kao narod, zbog sve manjeg nepoznavanja sveta, pribegavamo samosažaljenju i okrećemo glavu od aktuelnih istorijskih i društvenih tokova uz dilemu zavičaj ili svet.

"Bilo kakva vrsta izolacije Srbije bi bila i konačni uspeh njenih hipotetičkih "ukletih neprijatelja" (pod uslovom da postoje). Sa jedne strane razočarani u sadašnjicu i bez posebnih očekivanja od budućnosti, kao kolektivitet brzim i odlučnim koracima grabimo ka dekorisanoj prošlosti - ukratko, napred u prošlost!", rekao je on.  

Povodom Dana SANU, počasna medalja za umetnost dodeljena je piscu i pesniku, akademiku Ljubomiru Simoviću. MS EN

Komentari (0)

Srbija