Društvo

"Tri dana i tri noći pečemo, noge gore od vrućine": Kako izgleda proizvodnja kreča na obroncima Suve planine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/11/2022

-

08:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U selima Semče i Mali Krčimir, na obroncima Suve planine, samo od poljoprivrede, kažu meštani, ne može da se preživi. Zato su se mnogi opredelili za proizvodnju kreča. Mladih je sve manje pa je i proizvodnja daleko od nekadašnje, kada se samo u Malom Krčimiru godišnje proizvodilo više od 500 tona.  

Posao proizvodnje kreča, kako svedoče proizvođači, nije lak. Ipak, među njima ima i žena i starijih koji bi odavno trebali da su u penziji.

Stefan Metić stanovnik Semče za Euronews Srbija kaže da je posao težak i prljav.

"Tri dana i tri noći pečemo, vrućina gori noge", objašnjava.

Njagov sugrađanin Sveta Zlatković, koji se ovim poslom bavi 25 godina, slaže se da je posao težak i prljav, ističući da je najteže kad se vatra gasi.

"Teško je da se napravi, teško je da se doveze kamen i drva, da se peče, sve je teško, ali mora da se radi nešto", dodaje Dalibor Veljković iz sela Mali Krčimir.  

I njegova sugrađanka Nadežda Nešić bavi se ovim poslom. Kaže da za one koji su ostali, nema drugih prihoda i dodatnih poslova. 

"Malo stoka, poljoprivreda. Nemamo vodu da bismo proizvodili krompir ili bilo šta", objašnjava.

Euronews/Printscreen

 

Proizvodnjom kreča bave se i sedamdesetdevetogodišnji Živorad Veljković i sedamdesttrogodišnji Ljubiša Veljković. Navode da mora da se radi jer bez novca ne može da se živi.

Iako je posao težak, meštani kažu, može da donese lepe prihode. Nekada su radile cele porodice. Skoro svaka kuća u ovom kraju imala je krečanu. Danas su mnoge ugašene.

"Nema ni 20 odsto u odnosu na ranije. Bila je i prodaja i proizvodnja, bilo je i ljudi. Sad nema ljudi, mladi neće da rade otišli su u grad, kaže Sveta Zlatković.

Da posla ima manje ističe i Ljubiša Veljković koji je, kako navodi, nekada kamionom vozio i po 100 tura, a da sad gotovo da nema nijedne.

Samo u Malom Krčimiru nekada se godišnje proizvodilo više od 500 tona, kažu meštani, najkvalitenijeg kreča u Srbiji. I sada ima potražnje, ali je proizvodnja daleko manja.

Komentari (0)

Srbija