Društvo

Jezero koje se ne vidi od smeća: Ostrva plastike u Gazivodama, đubreta je svakog dana sve više, a rešenje samo jedno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/11/2022

-

22:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko tona plastičnog otpada, danima pluta uz obalu jezera Gazivode, što je prema rečima stučnjaka, velika opasnost ne samo za živi svet u vodi već i za same građane ovog dela naše zemlje. Oni dodaju da ovom trenutku postoji samo jedan način da se otpad otkloni, a to je  fizičkim putem. 

Nekoliko kilometara uz obalu jezera Gazivode, danima se talože ogromne količine otpada. Plastične flaše, obuća, gume, drveće, pa i frižider. Svake godine tog smeća je sve više i više, a ovog puta skoro polovina površine jezera prekriveno je različitim otpadom. Mini ostrva od plastičnih flaša nisu nikakva novost za meštane ovog dela Srbije. 

Euronews/Printscreen

 

"Svake godine ovde ista situacija. Svake godine ovde umesto da uživamo u lepotama ovog jezera, vidite i sami kakva je situacija. Nema nikakva mreža, nema nikakva zaštitna barijera koja bi zaustavila ovo smeće", kaže meštanin Imer Ziljkić.

Ko je odgovoran

Umesto uživanja, traže se krivci za ovaj problem, a oni  su različiti, u zavisnosti koga pitate. Nadležne inspekcije kažu da su za ovaj problme odgovorni nesavesni građani, dok organizacije koje se bave zaštitom životne sredine loptu prebacuju na institucije. 

"Za trenutnu situaciju na jezeru Gazivode definitivno su odgovorne nadležne institucije koje su trebalo pre svih poplava i padavina da nađu rešenje kako se ne bi desilo ovo što trenutno imamo", navodi Nusreta Brunčević, Inicijativa građana "Za Zdrav Novi Pazar".

Euronews/Printscreen

 

Biolozi dodaju da sav otpad koji  se nalazi trenutno na jezeru Gazivode se može ukloniti jednim načinom. 

"Posledice su velike po živi svet, i po flouru i faunu. Jedino što može da se uradi jeste da se to mehanički sakupi. Apelujem na lokalno stanovništvo, na ribolovce i sve zainteresovane da učestvuju, da osmisle pokrenu neku akciju kojom bi se uklonilo to smeće", navodi Monika Dudić, biolog.

Ribolovci čiste, ali...

Ribolovci Novog Pazara koji već tri godine za redom organizuju čišćenje jezera Gazivode kažu da u ovom trenutku ne postoje uslovi za organizovanje akcija. 

Euronews/Enes Radetinac

 

"Mislim da je ove godine u ovom trenutku nemoguće uraditi akciju čišćenja jer nam ne dozvoljavaju vremenski uslovi. Mislim da tek tamo na proleće možemo nešto da uradimo", kaže predsednik ribilovaca Novog Pazara Elvir Hodžić.

Euronews/Enes Radetinac

 

Inače, jezero Gazivode formirano je 1977. godine pregrađivanjem gornjeg toka Ibra izgradnjom brane visoke preko 100 metara. Dugo je 24 kilometra, a nalazi se na teritorijama opština Zubin Potok i Tutin, kao i grada Novog Pazara. Bogato je ribom, a na njegovim obalama formirana su brojna vikend naselja. 

Komentari (0)

Srbija