Društvo

Vučević: Spremni za dijalog i kompromis, ali ne i da budemo džak za udaranje

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2022

-

18:55

Vučević: Spremni za dijalog i kompromis, ali ne i da budemo džak za udaranje
Miloš Vučević - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Goran Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Srbija je uvek za dijalog i kompromise, ali više nije džak za udaranje, poručio je ministar odbrane Miloš Vučević i istakao da je Vojska Srbije danas mnogostruko snažnija nego što je ikada bila i da je naš garant slobode i neutralnosti.

"Mi nikome ne pretimo, ne zveckamo oružjem, ali smo vrlo odlučni da štitimo Srbiju i njenu nezavisnost i slobodu. Jasno tražimo poštovanje za sve što ulažemo u razvoj dobrosusedskih odnosa, smirivanje tenzija na Balkanu, poštovanje međunarodnog prava i prava drugih", rekao je Vučević u intervjuu za decembarsko izdanje magazina "Odbrana".

Vučević je rekao da postoje i naša prava i da je normalno očekivati da ona budu poštovana, ali i zaštićena ukoliko budu ugrožena.

"Zato je jedna od mojih prvih poruka i bila da je Vojska Srbije sposobna da izvrši svaku naredbu predsednika republike. To i jeste njena osnovna uloga – da štiti zemlju", dodao je Vučević.

Naveo je da je Vojska Srbije jedan od stubova i elemenata državnosti naše zemlje i čvrst oslonac našeg naroda koji, dodao je, prema njoj gaji ogromno poverenje.

Novo osnaživanje armije

"Iako je Vojska Srbije danas u odnosu na situaciju od pre jedne decenije, neuporedivo snažnija, opremljenija, sposobnija i bolje plaćena, strateški cilj mog mandata ostaje isti – da ona bude još jača, brojnija, savremenija, obučenija, a socijalni položaj njenih pripadnika bolji", rekao je Vučević.

Govoreći o opremanju Vojske Srbije, nabavci savremenih borbenih sredstava i šta u tom pogledu možemo očekivati u budućnosti, Vučević je naveo da proces osavremenjivanja naše vojske traje već nekoliko godina i da su u tom pogledu napravljeni značajni tehnološki iskoraci.

"Decenijama unazad u naše naoružanje nisu ulazila sredstva poput 'pancira' ili FK-3, od kraja devedesetih godina nismo imali ovu brojnost i stanje lovačke avijacije", rekao je Vučević i dodao da je i u naoružanje Kopnene vojske uvršteno dosta novih sredstava.

Istakao je da se vojska u znatnoj meri oprema proizvodima naše odbrambene industrije, iz domaćeg razvoja, te da među njima ima onih veoma složenih i tehnološki naprednih. Naveo je da su naše "nore", "lazari" i "miloši" konkurentni njihovim pandanima i na Zapadu i na Istoku, te da je najvažnije da se sva ta sredstva, i brojna druga, stalno usavršavaju i poboljšavaju u skladu sa iskustvima sa terena.

Oružje poručeno od Rusije na čekanju

"U narednom periodu želimo da u najvećoj mogućoj meri razvijemo sopstvene potencijale za razvoj i proizvodnju savremenog naoružanja i vojne opreme. Ono što budemo nabavljali, kao i do sada, biće po meri naših potreba i po najpovoljnijim mogućim uslovima", rekao je Vučević.

Pojašnjavajući zašto nam nije isporučeno čak ni ono naoružanje koje smo platili, rekao je da određena sredstva koja smo od Ruske Federacije poručili i platili pre početka sukoba u Ukrajini ne mogu da nam se isporuče zbog sankcija koje su na snazi.

"To ni na koji način ne nanosi štetu Rusiji, već isključivo Srbiji i toga smo svesni i mi, ali i one države koje tu isporuku ne dozvoljavaju. S druge strane, ne isporučuju se i neka sredstva zapadne proizvodnje, iako uredno plaćena, iz nama nedovoljno razumljivih razloga", rekao je Vučević i dodao da veruje da će razgovori koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi sa liderima zapadnih zemalja uskoro uroditi plodom i da će se problemi vezani za te isporuke prevazići.

Uvođenje vojnog roka - politička odluka

Odgovarajući na pitanje da li smo blizu odluke o reaktiviranju obaveznog služenja vojnog roka, Vučević je rekao da je ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka politička odluka koja će biti zasnovana na proceni najodgovornijih i najstručnijih ljudi u Ministarstvu odbrane i Generalštabu.

Naveo je da je spreman da preuzme odgovornost i da, kada definitivne analize budu završene, predsedniku i vrhovnom komandantu, Vladi i Narodnoj skupštini predloži odgovarajuće rešenje.

"Ovde ne može biti reč o tome da li je ta tema popularna u javnosti i da li se o njoj pozitivno ili negativno izjašnjavaju na društvenim mrežama. Jedino meritorno biće da li je to u interesu odbrane Srbije ili nije", rekao je Vučević.

Kada je reč o bezbednosnim izazovima koji su u ovom trenutku najznačajniji, Vučević izdvaja situaciju na Kosovu i Metohiji i sve zaoštrenije pritiske na Srbiju.

"Dok u Ukrajini bukti rat na Kosovu i Metohiji se zvecka oružjem... To svakako nije dobro. Briselski sporazum koji je potpisan 2013. godine jasno nalaže šta treba činiti, a njegovu implementaciju svojim potpisom garantuje Evropska unija", rekao je Vučević.

Podsetio je da je Beograd ispunio sve stavke tog sporazuma i da je na Prištini da ispuni svoj deo, a na Evropskoj uniji da to omogući, te dodao da bi u protivnom svaki sličan sporazum za bilo koga bio upitan.

Srbija pod pritiskom

Govoreći o sukobu između Rusije i Ukrajine i koliko kriza ugrožava bezbednost u našem dvorištu, Vučević smatra da taj sukob ugrožava bezbednost celog sveta, da su u to upletene najveće svetske sile i da postoji ozbiljna opasnost od eskalacije u globalni rat.

"Srbija je, kao vojno neutralna zemlja, koja se opredelila da vodi uravnoteženu spoljnu politiku u skladu sa sopstvenim interesima, pod velikim pritiskom i tu situaciju pokušavaju da iskoriste neki politički igrači u regionu", rekao je Vučević i kao primer naveo ponašanje privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji.

Vučević je rekao da živimo u vremenu u kome kao država moramo biti izuzetno jaki, li i izuzetno mudri, te istakao da je očuvanje mira i stabilnosti za Srbiju od najveće moguće važnosti kako bismo nastavili ekonomski razvoj i omogućili bolji život naših građana.
 

Komentari (0)

Srbija