Društvo

Institut "Dedinje" postao rekorder u broju zamena aortnog zalistka na srcu u jednom danu

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2022

-

19:43

Institut "Dedinje" postao rekorder u broju zamena aortnog zalistka na srcu u jednom danu
Operacija na otvorenom srcu - Copyright Tanjug/Institut za vaskularne bolesti "Dedinje"/Vesna Veljić

veličina teksta

Aa Aa

Stručni timovi Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje” uspeli su da izvedu 17 zamena aortnog zalistka na srčanom mišiću (TAVI procedure) i time postave svetski rekord po broju izvedenih takvih procedura u jednom danu, saopštio je danas Institut "Dedinje".

Kako se navodi, izvanredni stručni timovi, za deset sati, uspeli su da nadmaše i rekord koji su postavili kao izazov kolegama, kada su krajem ovog marta oborili evropski rekord, kojim su prestigli i čuvenu lajpcišku kliniku, koja je do tada držala rekord sa 10 TAVI procedura urađenih u jednom danu.  

Dr Darko Boljević, rukovodilac TAVI programa u Institutu za kardiovaskularne bolesti  "Dedinje“ objašnjava da taj mini invazivni zahvat podrazumeva da se bez skalpela, otvaranja grudnog koša i zaustavljanja rada srca pacijentu menjaju oboleli zalisci „protezama” napravljenim od svinjske srčane maramice. 

"Bolest aortnog zalistka, odnosno aortna stenoza, podrazumeva izuzetno tešku kliničku simptomatologiju. Pacijent ima gušenje i "glad" za vazduhom, bolove u grudima, nesvestice i, neretko, naprasnu srčanu smrt. Aortni zalistak je jedna vrsta ventila koja se nalazi između leve srčane komore i najveće arterije u našem organizmu – aorte. Zato je ta klinička slika toliko teška i zato je zamena aortnog zalistka klasičnom kardiohirurgijom izuzetno komplikovana po pacijente", navodi Boljević i dodaje da je TAVI procedura neprocenjiv dar za pacijente.

Rezanje grudne kosti i "stavljanje" srca u mirovanje pomoću mašine za vantelesni krvotok i njegovo ponovno vraćanje sa pumpe u ,,prirodan“ rad, predstavlja veliki operativni rizik za ove pacijente, a i postoperativni tok je veoma težak i nosi sa sobom neizvesnu prognozu. 

Za takve bolesnike TAVI procedura je neprocenjiv dar, kaže Boljević.

Dr Mihailo Farkić navodi da se TAVI procedurom kod rizičnih pacijenata smrtnost smanjuje za 50 odsto i da svaki lekar mora biti sertifikovan za taj zahvat koji traje oko sat vremena.

Direktor Instituta, dr Milovan Bojić kaže da će prošli ponedeljak, 5. decembar, ostati upamćen u srpskoj medicini, jer je oboren sopstveni evropski rekord po broju velikih operacija na otvorenom srcu (operacije sa upotrebom mašine za vantelesni krvotok), kada je ,,Dedinje“ svoj vlastiti rekord od 21, popeo na 25 takvih operacija. 

Danas smo sa radošću, u dobrom opštem stanju, navodi Bojić, ispratili svojim kućama sve pacijente koji su tada operisani.

"Velika mi je čast da budem na čelu ustanove koja ima ovakav kadar, koja osvaja i postiže ovakve izvanredne rezultate i sa lakoćom usvaja svetska znanja i veštine, koja se bavi naukom prepoznatom od Svetske banke i najveći centri moći u Evropi i svetu", ističe Bojić. 

Komentari (0)

Srbija