Zdravlje

Institut "Dedinje": Postigli novi rekord, izvršeno 25 operacija u jednom danu

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2022

-

23:50

Institut "Dedinje": Postigli novi rekord, izvršeno 25 operacija u jednom danu
Tanjug/Institut za vaskularne bolesti "Dedinje"/Vesna Veljić - Copyright Tanjug/Institut za vaskularne bolesti "Dedinje"/Vesna Veljić

veličina teksta

Aa Aa

Izvodeći 25 operacija na otvorenom srcu u jednom danu, za nepunih 12 sati, stručni timovi u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" nadmašili su sopstveni evropski rekord postignut proletos, kada je urađen 21 operativni zahvat, saopšteno je danas iz te ustanove.

U ovom podvigu učestvovalo je oko 80 medicinara - kardiohirurga, vaskularaca, anesteziologa, kardiologa, instrumentarki, anestetičara, perfuzera, transfuziologa, kliničkih biohemičara, laboranata, medicinskih sestara, tehničara i bolničara, navedno je u saopštenju Instituta. 

Sa 21 urađenom operacijom u jednom danu, "Dedinje" je  već na prvom mestu u Evropi, tako da, kako ističe direktor tog Instituta Milovan Bojić, ne ruše sopstvene rekorde zbog rekorda, već ovim velikim brojkama smanjuju liste čekanja, jer su kardiovaskularne bolesti u Srbiji ubice broj jedan.

"Nažalost, decenijama smo među prvima u Evropi po broju obolelih od ove pošasti. Kardiohirurški timovi Instituta "Dedinje" jutros su krenuli u veliki pohod, u jednom danu, operisali su 25 pacijenata različite starosne dobi, od 40, pa do onih koji imaju više od 70 godina. Timovi rade kombinovane kardiohirurške procedure, zamene aortnog i mitralnog zalistka, koronarni bajpas, hirurgiju aorte

Ovaj 5. decembar 2022. godine ostaće, uveren sam, upisan u istoriju srpske medicine, jer ovoliki broj operacija na otvorenom srcu nijedna klinika u Evropi do sad nije postigla", rekao je Bojić, a preneto je u saopštenju.

Dodao je da se na Institutu trude se da liste čekanja nastale u vreme korone skrate, a potom i potpuno izbrišu. 

"Iako smo i početkom ove godine imali koronu kao remetilački faktor, ipak je naša Klinika za kardiohirurgiju uspela da ovu godinu privede sa 2.200 kardiohirurških procedura. U redovnim uslovima, kao što je bilo 2019. godine, uradili smo dve i po hilјade takvih operacija, što nas je postavilo na evropski tron. Biće nam zadovolјstvo da za nekoliko dana sve ove lјude, oporavlјene ispratimo njihovim kućama", naveo je direktor Instituta. 

Kazao je da očekuje da će u narednoj kalendarskoj godini listu čekanja potpuno eliminisati. 

"Sa uslovima koje smo dobili u novoj zgradi "Dedinja 2", to dugujemo i našoj državi  i našim pacijentima'', kaže Bojić. 

Dodaje da će se od sada, prema ovom rekordu, odmeravati uspesi drugih zdravstvenih centara u Evropi i svetu. 

"Nije ovo bila puka trka za rekordima, već jasna poruka da imamo i kapacitete i stručnost, da u budućnosti lečimo mnogo veći broj pacijenata, a time i spasimo mnoge živote. Sve je funkcionisalo kao sat, bolesnici su smešteni u intenzivnu negu, svi su pod budnim okom lekara i sestara", kaže upravnik dedinjske kardiohirurgije  Slobodan Mićović u ime svojih kolega kardiohirurga koji su danas učestvovali u ovom velikom poduhvatu. 

Kako je istaknuto u saopštenju, svi timovi su funkcionisali kao jedan, a klјuč uspeha je, kako kažu, timski rad sa velikim entuzijazmom, gde niko ne pita ni koliko je sati, ni koji je dan.

Komentari (0)

Magazin