Društvo

Anticiklon donosi ledeno, ali suvo vreme: Do srede košava, a onda i mali prekoret

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2022

-

07:24

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Prodor hladne vazdušne mase sa severa Evrope i porast vazdušnog pritiska doneli su nam veoma hladno, ali suvo vreme. Intenzivan anticiklon sa centrom iznad Poljske uzrokuje da vreme bude suvo, sa smenom sunca i oblaka, ali ipak hladno i vetrovito, ističe meteorolog Ljubica Gojković.

U celoj Srbiji temperatura danas neće prelaziti pet stepena, koliko se očekuje u Beogradu. U ostalim mestima biće oko tri stepena, a zbog pojačanog vetra činiće se da hladnije od izmerenih vrednosti.

Jugoistočni vetar danas je u pojačanju, te će u košavskom području povremeno biti i nešto jačeg intenziteta. Postepeno slabljenje košave prognozira se za sredu, kada dolazi i do blažeg porasta temperature.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Stabilno vreme obeležiće nedelju pred nama, što znači da ćemo sutra imati više sunčanih perioda, a temperatura će u zapadnim predelima biti u porastu, dok hladno ostaje u košavskom području. Sa slabljenjem vetra u sredu dolazi do otopljenja, te će prvi dan zime biti sunčan, sa temperaturom i do devet stepeni.

Trenutni prognostički modelu za drugu polovinu nedelje najavljuju i preko 10 stepeni, uz prolazno naoblačenje i slabe lokalne padavine.

Magla na nekoliko putnih pravaca

Na nekoliko putnih pravaca u Srbiji jutros ima magle, saopštili su JP Putevi Srbije. Magle ima na sledećim putnim pravcima: državna granica sa Mađarskom (granični prelaz Horgoš) – petlja Sirig, Vladičin Han – Surdulica – granica sa Bugarskom (granični prelaz Strezimirovci), Ranutovac – Gložje (Golema reka).

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka. Zbog najavljenih niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima postoji mogućnost pojave mestimične poledice, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

Komentari (0)

Srbija