Društvo

Počela sa radom nova angio CT sala u UKC Srbija: Skraćeno vreme od dijagnostike do terapije

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

10:55

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

U novoj zgradi Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, na Odeljenju za radiologiju počela je sa radom nova angio CT sala koja je opremljena najmodernijom tehnologijom, koja je namenjena hitnim pacijentima, rekao je za Tanjug načelnik Odeljenja kardiovaskularne radiologije UKCS Vladimir Cvetić.

Kako je naveo, vreme procedure je značajno skraćeno, a do sada je urađeno deset procedura u novoj angio sali.

"Angio CT sala je najmodernije tehnologije. Namenjena je grupi hitnih pacijenata pre svega. To su hitni vaskularni pacijenti - pacijenti koji dožive aktutni moždani udar. Kada govorimo o hitnim vaskularnim pacijentima prednost je što istovremeno možemo da uradimo i dijagnostiku i samim pomeranjem stola da identifikujemo krvni sud, na primer odakle pacijent krvari i da ga zbrinemo i da odmah na skeneru proverimo efekat toga”, rekao je Cvetić.

Kada je reč o aktunom ishemijskom moždanom udaru, kako je istakao, značajno je skraćeno vreme od dijagnostike do terapije.

"Znamo da je svaki minut važan, a mi ovde štedimo ne samo minute već i sekunde jer sve imamo na jednom mestu i možemo da zbrinemo te pacijente. Treća grupa pacijenata su oni pacijenti koji nisu hitni odnosno to su elektivni pacijenti, koji imaju na primer karcinom jetre. Uradimo dijagnostiku - identifikujemo krvni sud koji ishranjuje taj tumor. Na ovom stolu u angio sali uđemo kateterom - damo citostatik zbrinemo tumor i opet proverimo efekat terapije i da li postoji neki krvni sud - da li je ceo tumor koji zahvata jetru napunjen citostatikom, zatim korigujemo proceduru i završimo”, rekao je Cvetić.

On je naglasio da je vreme procedure značajno skraćeno.

"Pre dve nedelje je završena obuka i do sada je urađeno desetak procedura u ovoj angio sali. Mi već imamo obučene timove, samo sada imamo mnogo bolje uslove i sve možemo da uradimo na jednom mestu i dijagnostiku i terapiju, pre je bilo premeštanja pacijenata", rekao je on.

Strukovni medicinski radiolog UKCS Milan Nikolić kazao je za Tanjug da je u pitanju kombinacija angio sale, odnosno angio aparata i skenera. 

Tanjug

"Prednosti aparata su to što možemo da pacijentu uradimo i angio proceduru i skeniranje, što je ranije moralo da se radi u odvojenim prostorima i postojao je transport od jednog do drugog aparata. Ono što je najvažnije - sliku dobijenu na skeneru i na angio aparatu, softverske mogućnosti su takve da odmah vrši fuziju, odnosno spajaju se dve slike dobijene sa oba aparata. To znači mnogo više podataka za sliku da je bolje, jasnija i preciznija, tako da interventni radiolozi mogu do detalja da vide mesto na kojem mogu da intervenišu - da li je to tumor, krvni sud, gde je promena ili tromb, sve to zajedno donosi mnogo kraće vreme procedure koje su komfornije za pacijenta i pregledi su efikasniji”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, ponosni su na činjenicu da Centar za radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije ima ovakav aparat i da je  Srbija našla svoje mesto, jer nema mnogo zemlja u Evropi ovaj aparat.


 

Komentari (0)

Srbija