Društvo

Jurili smo divlje zveri: Priča o lavu u Crnoj Gori i panteru od kog i dalje nema ni traga ni glasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/01/2023

-

21:57

Jurili smo divlje zveri: Priča o lavu u Crnoj Gori i panteru od kog i dalje nema ni traga ni glasa
Jurili smo divlje zveri: Priča o lavu u Crnoj Gori i panteru od kog i dalje nema ni traga ni glasa - Copyright Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prethodnog prvog januara niko nije mogao da predvidi kakvih 365 burnih dana je pred nama, a sigurno niko nije mogao da očekuje da će se tokom 2022. godine na Balkanu "odomaćiti" dve divlje životinje čije se prirodno stanište nalazi hiljadama kilometara dalje.

Strastveni ljubitelji mačaka verovatno su sa zadovoljstvom pratili vesti iz Budve s početka godine, kada je veći deo Crne Gore tragao za lavićem Simbom. Kako svaki popularan film dobije svoj nastavak, tako je na kraju i ova, veoma stvarna priča dobila manje uverljivi drugi deo – priču o crnom panteru koji je, navodno, ove jeseni lutao Vojvodinom. Iako divlja mačka do danas nije pronađena, mnogi odlučno tvrde da su je videli na njivama u okolini Apatina.

Lavić digao Budvu na noge

Poslednjih dana januara, u redakciju "Vijesti" stiglo je nekoliko poziva zabrinutih meštana iz Markovića, koji su prijavili da su u brdu iznad Budve pronašli ubijenog psa koji je, kako je delovalo, bio  žrtva neke divlje životinje. Ubrzo nakon toga mediji su krenuli da izveštavaju o mladunčetu lava koje je pobeglo iz privatnog dvorišta jednog bogataša, koji je divlju životinju držao kao kućnog ljubimca.

Tako je nakon nekoliko dana nagađanja, počela pretraga za lavom početkom februara. Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore i pojedini dobrovoljci proveli su dane tražeći lavića kojem su već dali ime Simba.

profimedia

 

Iako su vesti o mladunčetu plenile veliku pažnju javnosti koja ih je tumačila kao simpatične, među stručnjacima je definitivno postojao strah od brzog rasta divlje mačke.

Povodom ovog slučaja oglasila se i Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) rekavši da je veoma zabrinuta zbog vesti iz Crne Gore, ocenjujući da je mladunče najverovatnije ušlo u zemlju nezakonitim putem. Naglasili su i da krijumčarenje divljih životinja ima katastrofalne posledice po biološku raznovrsnost i mnoge vrste dovodi do ivice izumiranja.

Ipak, priča je ubrzo dobila "hepi end" i mladunče je pronađeno 10. februara živo i zdravo, u mestu Pobori iznad Budve. Zapravo živog, ali prilično iscrpljenog Simbu locirao je službenik policije koji je pozvao Agenciju za zaštitu životne sredine Crne Gore.

Potom je mladunče smešteno u azil za mačke i pse, gde su ga pregledali stručnjaci iz organizacije "Four Paws".

Simba je proveo i narednih nekoliko meseci u Crnoj Gori da bi konačno 20. juna bio prebačen u Holandiju, a odatle u svoje konačno prebivalište u Južnoj Africi. Po uspešnom transportu u Holandiju, Simba je u prihvatilištu dobio novo ime – Nikola.

​Troje osumnjičenih za krijumčarenje mladunčeta, Beranac i dvojica turskih državljanja proveli su trideset dana u pritvoru.

Crni panter koji nikad nije pronađen

"Ne tražim ni od koga da mi veruje, bože sačuvaj. Ja znam šta sam video i vrlo dobro znam da to nije sa ovoga podneblja. Odakle je došlo ne znam. Da l' je to mužjak, ženka - ne znam. Znam da je velika mačketina, da je definitivno u pitanju panter. Ko će da veruje, ko neće....", tvrdio je poljoprivrednik i lovac iz Apatina Petar Sladić.

Nije Sladić bio jedini koji je tvrdio da je video ovu divlju mačku tokom jeseni, čak je i javno preduzeće "Vojvodinašume" potvrdilo da je 10. novembra u Apatinu viđen crni panter. U saopštenju se dodaje da je nepoznato kako je ova životinja dospela u vojvođanske atare.

Godinu dana ranije samo stotinjak kilometara severno, mađarska policija je upozorila na isti problem – pronađeni su tragovi velikih šapa u blatu, a kamera pored puta je uspela i da uslika životinju koja podseća na pantera. Divlja životinja na kraju pak, nije pronađena.

Facebook/screenshot/Fülöp Róbert

 

Logična je pretpostavka bila da je u pitanju isti predator koji je u decembru 2021. godine uočen kod mesta Kiškunhalaš, ali nameće se pitanje kako je panter uspeo da pređe ogradu, postavljenu duž mađarsko-srpske granice?

Jedino je sigurno, a to je da nakon što su "Vojvodinašume" izdale upozorenje, sve je više meštana u okolini Apatina i šire tvrdilo da je negde ugledalo istu divlju mačku. Štaviše, objavljen je jedan snimak iz Feketića na kom se vidi crna životinja koja trči.

Pojedini su čak fotomontažom pokušali da ubede korisnike društvenih mreža da su uspešno ulovili pantera.

Opština Apatin je 12. novembra saopštila da je životinja viđena kod Banje Junaković. Nadležni su u potrazi koristili dronove sa kamerama, međutim nisu uspeli da pronađu pantera.

Tako su se 17. novembra ekipe i zvanično povukle sa terena, što je potvrdio za Euronews Srbija Nemanja Ivanović, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, dodajući da su stručnjaci u pripravnosti kako bi reagovali na svaku validnu informaciju i izašli na teren. Ivanović je istkao da je cilj potrage bio da se panter uspava i prebaci u Zoološki vrt u Paliću. 

"Posle toga smo dobili informacije o tragovima nedaleko od Zrenjanina, ali kada su lovočuvari izašli na teren, nisu našli ništa. Prosto je neverovatno kako je životinja stigla sa zapada Bačke u centar Banata. Nemamo nikakve opipljive dokaze o postojanju životinje, sve je na nivou spekulacija", istakao je Ivanović za Euronews Srbija.

Komentari (0)

Srbija