Društvo

Promenjeni kriterijumi za dobijanje Vukove diplome: Neophodne sve petice od prvog do osmog razreda

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

22/12/2022

-

15:00

Promenjeni kriterijumi za dobijanje Vukove diplome: Neophodne sve petice od prvog do osmog razreda
Promenjeni kriterijumi za dobijanje Vukove diplome: Neophodne sve petice od prvog do osmog razreda - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Rade Prelić, Euronews/Slavica Tuvić

veličina teksta

Aa Aa

Promenjeni su kriterijumi za dobijanje Vukove diplome. Sada je neophodno da đaci imaju zaključene sve petice od prvog do osmog razreda i diplomu sa takmičenja. Za to važno priznanje na kraju osnovne škole do sada im je bilo potrebno da imaju najviše ocene u drugom ciklusu školovanja, od petog do osmog razreda.

Ove novine predviđene su izmenama Pravilnika o diplomama za izuzetan uspeh u osnovnom obrazovanju. U Ministarstvu prosvete kažu da navedeni Pravilnik sadrži određena nova rešenja u odnosu na prethodno važeći Pravilnik o diplomama za izuzetan uspeh učenika u osnovnoj školi.

"Diplome utvrđene ovim Pravilnikom dodeljuju se učeniku na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja u cilju razvijanja pozitivnih osobina učenika, podsticanja učenika na aktivno učestvovanje i isticanje dobrih primera tokom ostvarivanja ciljeva i ishoda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, kao i postizanja što boljih rezultata u radu", navode u Ministarstvu prosvete.

Novim rešenjima precizoirani su uslovi za sticanje prava na dodelu diplome "Vuk Karadžić" . U Pravilniku je predviđeno da se ona dodeljuje učeniku ako na kraju svake školske godine tokom osnovne škole postigne odličan uspeh iz svih obaveznih predmeta, izbornih programa, aktivnosti propisanih planom i programom nastave i učenja i primerno vladanje i ako dobije najmanje jednu diplomu "Dositej Obradović".

"Prethodnim pravilnikom, između ostalog, bilo je propisano da diplomu "Vuk Karadžić" može steći učenik ako od petog do osmog razreda, zapravo u drugom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja, na kraju svake školske godine postigne odličan uspeh iz svih predmeta propisanih nastavnim planom i programom i primerno vladanje", pojašnjavaju iz Ministarstva prosvete.

Poplava "vukovaca"

Izmene pravilnika bile su neophodne jer je prethodnih godina došlo do prave "poplave vukovaca". I dok se u knjižicama ređaju odlične ocene sa druge strane rezultati završnog ispita, a kasnije i u srednjoj školi,  pokazuju da mnogi od njih i nemaju tako blistavo znanje.

Sa odličnim uspehom osmi razred je u junu završilo 42,6 odsto učenika. Sve petice u knižicama imalo je  11.452 učenika ili 18,6 odsto ukupne populacije, a svaki svaki sedmi đak iz osnovne škole izašao je sa Vukovom diplomom (13,6 odsto).

E-Stock/Dušan Milenković

 

Prethoddnih godina Leskovac, Niš, Kosovska Mitrovica i Jagodina posebno su se izdvajali po broju vukovaca, pa je u tim sredinama skoro svaki peti učenik nosilac prestižne Vukove diplome. 

Nastavnici danas teško mogu da se odupru ogromnom pritisku roditelja koji insistiraju na boljim ocenama, jer se tako povećavaju šanse njihove dece za upis u željenu srednju školu.

Novi kriterijumi i za druge nagrade

Novim Pravilnikom su definisani  i uslovi za sticanje prava na dodelu diplome "Dositej Obradović". Za sticanje te diplome  osim nagrada na opštinskom ili gradskom nivou takmičenja u obzir se uzimaju, i okružna, republička i međunarodni nivo takmičenja.

Novina u Pravilniku je i da se u osnovnoj muzičkoj i osnovnoj baletskoj školi dodeljuju diplome.

"U osnovnoj muzičkoj školi učeniku se dodeljuju diplome "Kornelije Stanković" za opšti uspeh i "Ljubica Marić" za posebne predmete, a u osnovnoj baletskoj školi učeniku se dodeljuju diplome "Marija Maga Magazinović" i "Dušanka Sifnios". Prethodno važećim pravilnikom ovo pitanje nije regulisano, a stizali su predlozi ovih škola da i one budu prepoznate prilikom dodele diploma", kažu u Ministarstvu.

Komentari (0)

Srbija