Društvo

Dijabetičari sve teže stižu do inovativnog leka, a sve zbog njegovog "neželjenog dejstva" koje mnogi priželjkuju

Komentari

Autor: Ivana Vlajović

24/12/2022

-

14:19

Dijabetičari sve teže stižu do inovativnog leka, a sve zbog njegovog "neželjenog dejstva" koje mnogi priželjkuju
Dijabetičari sve teže stižu do inovativnog leka, a sve zbog njegovog "neželjenog dejstva" koje mnogi priželjkuju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ozempic, jedan od četiri inovativna leka za lečenje dijabetesa koji je ove godine u Srbiji po prvi put stavljen na listu lekova o trošku zdravstvenog osiguranja, teško se pronalazi u apotekama. Razlog za povremene nestašice, uprkos tome što se lek uvozi u većim količinama od onih koje su projektovane kao potrebe dijabetičara, mogao bi da bude jedno njegovo neželjeno dejstvo, koje mnogi priželjkuju. Zbog svega je reagovao i RFZO.

Lek Ozempic sadrži aktivnu supstancu semaglutid, koja pomaže organizmu da smanji koncentraciju šećera u krvi, samo kada je ona isuviše visoka. Međutim, ovaj inovativni lek danske kompanije Novo Nordisk ima jedno često neželjeno dejstvo - smanjenje apetita, koje za posledicu ima mršavljenje. 

Upravo ovo njegovo svojstvo verovatan je razlog njegove traženosti, zbog čega, prema tvrdnjama pacijenta, dolazi do nestašica.

profimedia

 

Da u isporuci jedne jedinice jačine ovog leka uočen kratkotrajni prekid od nekoliko dana za Euronews Srbija potvrđuju i iz Republičkog fondg za zdravstveno osiguranje. 

Navode da se lek uvozi na tržište Srbije u većim količinama od količina koje su projektovane kao potrebe osiguranika za lečenje dijabetesa, te da se može zaključiti da se lek prometuje i za druge indikacije koje ne predstavljaju pravo na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i koje se ne odnose na lečenje dijabetesa tip 2.

O svemu ovome RFZO je odmah obavestio sve zdravstvene ustanove i apoteke, kao i dobavljače i podsetio da je lek Ozempic registrovan samo za lečenje dijabetesa tip 2 i da je svako prometovanje ovog leka za drugu indikaciju u suprotnosti sa odredbama Zakona o lekovima i predstavlja zloupotrebu leka.

I prof. dr Nebojša Lalić, endokrinolog, za Euronews Srbija upozorava da je u našoj zemlji Ozempic odobren za refundaciju od strane Fonda koji pokriva upotrebu ovog lega samo kod pacijenata sa dijabetesom. 

"I kod njih ovaj lek dovodi do mršavljenja ako je pacijent gojazan, ali to je dobro za lečenje šećerne bolesti i u tom smislu je i odobren. On se ne može koristiti na recept u okviru sistema zdravstvene zaštite zato što nije odobren za indikaciju gojaznosti i u tom slučaju treba da bude sankcionisano ukoliko je korišćen na taj način", objašnjava on.

profimedia

 

On navodi da je pitanje lične odluke pacijenta da na svoju ruku upotrebi lek za mršavljenje zato što smatra da tako treba.

Kada su u pitanju zdravstvene posledice korišćenja Ozempic-a u svrhu mršavljenja, dr Lalić ističe da je za takvu ocenu potrebno znati pacijenta, da li je njemu uopšte treba lek za mršavljenje ili se to može rešiti dijetetskim režimom, promenom stila života ili nekim drugim pristupima.

Holivudski trend doveo do nestašica?

Aktivna supstanca Ozempic-a je semaglutid, koji se u drugačijem obliku primenjuje za mršavljenje. Tako na američkom tržištu postoji lek koji se koristi upravo za mršavljenje - Wegovy.

Poput Ozempic-a, semaglutid je ključni sastojak ovog leka za gojaznost. Deluje tako što oponaša hormon koji se zove peptid sličan glukagonu-1 (GLP-1), koji cilja na delove mozga koji regulišu apetit i unos hrane, što dovodi do toga da pacijenti jedu manje i osećaju se siti duže. Pacijenti sa prekomernom težinom i gojazni su imali prosečni gubitak težine od 15 odsto u kliničkim ispitivanjima.

"Ozempic je naziv za jednu dozu semaglutida, a taj drugi preparat takođe semaglutida koji je dostupan u Americi koristi se baš za mršavljenje. On kod nas nije registrovan. Naravno da se manje izraženiji efekat može postići i Ozempic-om kada se primeni izvan dijabetesa, ali to nije primena koja je kod nas prihvaćena", pojašnjava dr Lalić. 

Korišćenje leka na bazi semaglutida za mršavljenje eksplodirala je nakon vesti da su pojedine poznate ličnosti na taj način izgubile kilograme. 

Korisnici društvene mreže TikTok su, nakon što je Kim Kardašijan izgubila mnogo kilograma za kratko vreme, proširili glasinu da je do toga došlo zahvaljujući upotrebi leka na bazi semaglutida.

I novi vlasnik Tvitera Elon Mask, na ovoj mreži je javno komentarisao korišćenje lekova za gubljenje kilograma, navodeći Ozempic kao efikasno sredstvo pomoću kog je izgubio na težini.

Sve to podstaklo je enormnu upotrebu lekova na bazi semaglutida, pa je na američkom tržištu došlo do nestašica i leka Wegovy. Zbog problema sa snabdevanjem koji su pratili lansiranje Wegovy-ja u SAD prozvođač je odustao od planiranog plasiranja ovog leka na evropsko tržište koji je bio planiran za 2023. godinu, navodeći da radi na jačanju proizvodnih kapaciteta. 

Kada će u apoteke u Srbiji stići Ozempic?

Izvršni direktor Novo Nordisk, koji je prizvođač i Ozempic-a i Wegovy-ja, Lars Jorgensen za Rojters je rekao ne može da kontroliše upotrebu leka Ozempic van propisanog, ali da se kompanija angažuje sa vlastima i grupama pacijenata kako bi promovisala odobrenu upotrebu leka.

Dr Lalić upozorava da se moraju uložiti svi napori da se ostvari redovno snabdevanje pacijenata sa dijabetesom kojima je propisan Ozempic, a koji imaju indikaciju ga i dobiju, kao i da sve druge stvari ne smeju imati uticaja na to. 

Iz RFZO za Euronews Srbija navode da imaju i pisanu obavezu kompanije koja ja nosilac dozvole za lek Ozempic da će ovaj lek biti obezbeđen u potrebnim količinama za lečenje osiguranih lica koja imaju pravo na izdavanje navedenog leka na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. 

"Shodno tome, kompanija uvozi veće količine leka Ozempic od prethodno planiranih i trenutno je u postupku distribucije ka apotekama čak 8.000 kutija ovog leka, što predstavlja veću količinu od mesečnih potreba našeg tržišta za lečenje obolelih od dijabetesa tip 2", naglašavaju iz RFZO.

Komentari (0)

Srbija