Društvo

Otvorena prva regionalna kancelarija Poverenika, građani će od sada i u Novom Sadu moći da se obrate ovoj instituciji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/01/2023

-

13:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Otvaranjem kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja u Novom Sadu velike benefite imaće ne samo građani, već i organi vlasti i svi oni koji rukuju tim podacima, ocenio je poverenik Milan Marinović. On je za Euronews Srbija rekao i da se u prvoj polovini godine planira i otvaranje kancelarija u Nišu i Kragujevcu kako bi se institucija približila građanima.

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja u Novom sadu je otvorena krajem decembra prošle godine, što je omogućeno usvajanjem novog Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. 

"Ovim zakonom je prvi put propisana ta mogućnost da se otvori kancelarija van Beograda i samim tim smo tražili proširenja kapaciteta", rekao je Marinović.

Novi zakon, čija je primena počela 17. februara, doneo je značajne promene.

"Mnogo veća ovlašćenja poverenika, mogućnost da podnosimo zahteve za prekršajni postupak protiv odgovornih lica organima vlasti što dosad nismo imali, da kažnjavamo organe vlasti koje ćute na zahteve o informacijama, ali i da sprečavamo zloupotrebe", rako je Marinović za Euronews Srbija.

Benefiti će, kako je naveo, biti veliki posebno za građane, ali ne samo za instituciju i građane nego i za organe vlasti koji su tamo i za sve one koji rukuju našim podacima. 

"Od kada postoji poverenik, od 2004. godine, on nije izašao iz Beograda, obavljao je svoju dužnost u sedištu i ko god je hteo da se obrati povereniku, bilo pritužbom, predstavkom, da dođe da preda neki papir, žalbu i sl. on je morao da dođe u Beograd ili da šalje preporučeno poštom ili u zadnje vreme mail-om", kaže Poverenik i dodaje da sada ko god se zatekne u Novom Sadu može da dođe u kancelariju i pita sve što ga interesuje u oblasti dva prava koja poverenik štiti.

Prema njegovim rečima u 2023. u planu je i otvaranje regionalnih kancelarija poverenika u Nišu i Kragujevcu.  

"Po mogućstvu u prvoj polovini godine. Ideja je da prvo bude otvorena u Nišu, a možda ćemo ići i paralelno. Obavili smo veći broj razgovora sa čelnicima oba grada, naišli smo na jako pozitivan odziv i shvataju značaj otvaranja kancelarije u njihovom gradu i regionu. U Nišu je prostor već odabran i verujem da ćemo imati dobre vesti do juna u Nišu i Kragujevcu", kaže Marinović.

Objašnjava da su u početku kancelarije zamišljene kao prva kontakt tačka između, sa jedne strane, građana, lokalnih medija, udruženja, organa vlasti, ali i drugih kompanija i trgovinskih kuća koje posluju ličnim podacima, i poverenika.

Prošle godine za mesec dana stiglo preko 5.000 žalbi

Marinović kaže da je prošla godina po pitanju ostvarivanja prava iz nadležnosti poverenika bila prilično specifična, posebno u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja. 

"Nastavljen je rad na izradi strategije o zaštiti podataka o ličnosti za period do 2030. godine. Završen je finalni tekst nacrta te strategije pre nove godine. Verujem da će biti usvojena u prvim mesecima ove godine. To je značajno jer će biti regulisana pitanja koja do sada nisu bila regulisana, a koja su sve više u fokusu ne samo naše javnosti - ubrzani razvoj digitalizacije na svim poljima i odnos prema zaštiti podataka o ličnosti, ubrzani razvoj veštačke inteligencije, obrada biometrijskih podataka", precizira on.

Kaže da i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti treba menjati, dopunjavati, prilagoditi ga životu.

Može se reći da smo ove godine imali više nego duplo žalbi, nego u bilo kojoj godini do sad, zato što smo imali tokom leta jedan napada na službu poverenika gde nam je za mesec dana od četiri povezana lica stiglo preko 5.000 žalbi, a naš godišnji prosek je oko 4.000. Uspeli smo to da rešimo sve na vreme, to se sve dobro završilo, ali to je pokazalo neke manjkavosti i novog zakona", zaključuje Marinović. 

Komentari (0)

Srbija