Društvo

Izazovi zaštite podataka o ličnosti: Potrebna edukacija svih segmenata društva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

24/01/2022

-

23:00

Izazovi zaštite podataka o ličnosti: Potrebna edukacija svih segmenata društva
Izazovi zaštite podataka o ličnosti: Potrebna edukacija svih segmenata društva - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Više od 200 pritužbi građana koje se odnose na narušavanje bezbednosti ličnih podataka primila je služba Poverenika u 2021.godini, izjavio je danas poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

On je naveo da raste i broj inspekcijskih nadzora i da su u prošloj godini sprovedena 303 inspekcijska nadzora koja se odnose na zaštitu podataka.

"Takođe, poslali smo na adrese raznih rukovalaca i obrađivača podataka više od 1.000 kontrolnih lista da bismo imali bolji uvid u stanje zaštite podataka o ličnosti'', rekao je Marinović na panelu "Budućnost treba shvatiti lično", kojim je otvorena Nedelja privatnosti u organizaciji nevladine organizacije Partneri Srbija, povodom obeležavanja Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti, koji je 28. januara.

Marinović je kazao da su u današnje vreme veliki izazovi, ali i ugrožavanja kada je reč o zaštiti podataka o ličnosti, te da je potrebno naći odgovarajuća rešenja za taj problem, pre svega, kroz, kako kaže, promenu normativnog okvira i poboljšanje postojećeg Zakona o zaštiti podataka o ličnsti čineći ga primenjivijim i efikasnijim.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

''Prionuli smo na posao da donesemo i Strategiju o zaštiti podataka o ličnosti do 2030, ubeđen sam da će ta strategija doneti rešenja da se odupremo svim izazovima'', kazao je Marinović.

Istakao je i važnost rada na edukaciji svih segmenata društva, posebno osetljivih grupa kao što su mladi i dodao je da je institucija Poverenika pokrenula inicijativu da se u osnovnim i srednjim školama, u okviru pojedinih predmeta, uvede edukacija o zaštiti podataka o ličnosti kako bi mladi, kaže, naučili da štite svoje podatke.

"Taj cilj možemo postići zajedničkom koordinacijom i saradnjom svih - državnih organa, nezavisnih tela, civilnog sektora, medija, građana i svih koji mogu doprineti većoj edukaciji i boljem poznavanju značaja zaštite podataka o ličnosti", rekao je Marinović.

FFOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

 

Poverenica za zaštitu diskriminacje Brankica Janković navela je da je diskriminacija često posledica povrede prava na ravnopravnost osetljivih podataka.

Ona je rekla da je zaštitu ličnih podataka dodatno otežala epidemija kovida 19. Prema njenim rečima, građani se često u pritužbi na diskriminaciju, žale da im je povređeno i pravo zaštite podataka o ličnosti naročito u diskriminaciji po osnovu pola, i to na tržištu rada, gde pri zapošljavanju traže im se lični podaci, koji nisu od značaja za posao, već se odnose na bračni i porodični satatus.

Nepotpuna primena zakona

Koliko je primena strandarda o zaštiti podataka o ličnosti važna, istakla je i Ana Toskić iz organizacije Partneri Srbija.

"Ako govorimo o pravnom okviru koji štiti ovo pravo, tu je stanje umereno dobro, s obzirom da je Srbija usvojila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti po uzoru na propise EU. Potpisnici smo konvencje Saveta Evrope", rekla je Toskić za Euronews Srbija.

Euronews TV

Ipak, ona ističe da se nije pokazala najbolje primena u praksi.

"Problem predstavlja primena. Poseban problem je što javne institucije, privredni subjekti, a ni građani nisu dovoljno informisani o svojim pravima u ovoj oblasti", kazala je ona.

Takođe, istakla je da u slučajevima kada se radi o povredi prava na privatnost osetljivih grupa, često dolazi i do povrede nekih drugih prava.

"Često dovodi do diskriminacije. Te grupe misle da je zaštita ovog prava privilegija bogatih, zato često ne pokreću mehanizme zaštite prava. Posebno u slučaju kada je sistemski došlo do povrede prava", navela je Toskić za Euronews Srbija.

Evropski standard

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar je rekla da je zaštita ličnih podataka evropski standard. Ona je izjavila da su podaci, danas, nafta za digitalnu ekonomiju.

Građani, bilo kao potrošači ili korisnici zdravstvenih usluga treba da se osećaju bezbedno, rekla je i napomenula da je u Srbiji ostao mali broj službenika koji se time bave i da je potrebno obezbediti i materijalne i ljudske resurse za zaštitu prava privatnosti, koje je deo Poglavlja 23.

Komentari (0)

Srbija