Politika

Vlada Srbije usvojila Strategiju za rodnu ravnopravnost i Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2021

-

18:04

Vlada Srbije usvojila Strategiju za rodnu ravnopravnost i Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina
Vlada Srbije usvojila Strategiju za rodnu ravnopravnost i Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici dve strategije, Strategiju za rodnu ravnopravnost i Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, kao i izmene i dopune zakona o privrednim društvima.

Strategija za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine ima za cilj prevazilaženje rodnog jaza i ostvarivanje rodne ravnopravnosti kao preduslova za razvoj društva i poboljšanje svakodnevnog života žena i muškaraca, devojčica i dečaka.

Jednake plate za jednaki rad

Vizija koja se ostvaruje ovom Strategijom je rodno ravnopravna Srbija u kojoj su žene i muškarci, devojčice i dečaci, kao i osobe drugačijih rodnih identiteta ravnopravni, imaju jednaka prava i mogućnosti za lični razvoj, pružaju ravnopravan doprinos održivom razvoju društva i preuzimaju jednaku odgovornost za budućnost. Strateški okvir od ključne je važnosti za jačanje kapaciteta institucija i organizacija, poboljšanje koordinacije ključnih aktera i podizanje nivoa svesti građana o rodnoj ravnopravnosti.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže da je time Srbija pokazala da je zrelo društvo koje želi jednake uslove i za žene kao i za muškarce, da rade, napreduju i žive.

"Društvo u kojem će žene imati jednake uslove na tržištu rada, jednake plate za isti rad, mogućnost da napreduju na najviše rukovodilačke funkcije, ali i društvo u kojem ni jedna žena ni devojčica ne trpe nasilje. Nakon nekoliko izazovnih godina, kada smo nailazili na otpore i među pojedinim ministrima, mi danas imamo rodno odgovornu Vladu u kojoj se ne dovodi u pitanje da je taj cilj dostižan. Nova Strategija predstavlja kontinuitet u tim naporima i uz novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti mi imamo kompletiran normativni okvir kao osnovu za dalji rad”, izjavila je potpredsednica Vlade.

Spremnost za kažnjavanje ratnih zločina

Na današnjoj sednici usvojena je i Nacionalna strategija za procesuiranje ratnih zločina u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine kao rezultat posvećenosti jačanju vladavine prava, jednog od ključnih prioriteta Srbije. Efikasna suđenja za ratne zločine, omogućavanje pristupa pravdi za žrtve, rasvetljavanje sudbine nestalih lica i negovanje kulture sećanja i dijaloga, neodvojivi su deo vladavine prava i odlika demokratskih društava.

Usvajanjem ove strategije, Srbija je potvrdila spremnost da nastavi da gradi partnerske odnose i blisko sarađuje, kako sa državama u regionu, tako i sa međunarodnim institucijama, čiji je mandat blisko vezan za prevenciju i kažnjavanje ratnih zločina.

Zaštita prava manjinskih članova privrednih društava

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o privrednim društvima, posebno značajnog za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj privrede Srbije i poslovanje privrednih subjekata na celoj teritoriji države, saopšteno je nakon sednice Vlade.

U cilju unapređenja zaštite prava manjinskih članova društva, preciznije su definisane odredbe koje se odnose na zaključivanje poslova i radnji u kojima postoji lični interes, uvođenje obaveze za društvo da akcionaru učini dostupnim podatke o iznosu i strukturi naknade i stimulacije direktora, odnosno izvršnog direktora i člana nadzornog odbora, ako je upravljanje društvom dvodomno, kao i u pogledu organa nadležnog za donošenje odluke o izdavanju akcija do iznosa odobrenog kapitala.

Zakonskim rešenjima uređuje se pravni položaj privrednih društava, a naročito njihovo osnivanje, upravljanje, statusne promene, promene pravne forme, prestanak i druga pitanja od značaja za njihov položaj, kao i pravni položaj preduzetnika.

Usvojen je i Predlog zakona o regulisanju obaveza Republike Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu korišćenja sredstava opšte alokacije specijalnih prava vučenja odobrenih odlukom Odbora guvernera MMF od 2. avgusta 2021.

Srbiji je ovom odlukom dodeljeno 627.596.351 specijalnih prava vučenja, što je u ovom trenutku ekvivalentno iznosu od oko 759,71 miliona evra. Ta sredstva Srbija može koristiti za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje duga od 1. januara 2022. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija