Društvo

Zahlađenje uvertira za sneg, ali ne svuda: Koji krajevi Srbije će se zabeleti u narednim danima?

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.M.

09/01/2023

-

11:59

Zahlađenje uvertira za sneg, ali ne svuda: Koji krajevi Srbije će se zabeleti u narednim danima?
Sneg - Copyright Tanjug/AP/Alvaro Barrientos

veličina teksta

Aa Aa

Polako ispraćamo praznični period godine, međutim, prestonica se još nijednom nije zabelela, a na Kopaoniku skijaši se spuštaju stazama prekrivenim veštačkim snegom. Zbog toga se mnogi pitaju kada možemo da očekujemo sneg koji će zadržati. Prema trenutnim prognozama, to će se dogoditi u južnim i centralnim krajevima Srbije i na planinskim vrhovima.

Večeras se očekuje nagli pad temperature, a kiša že se pretvoriti u sneg prvo na planinama, a u utorak uveče i u nižim krajevima jugozapadne i jugoistočne Srbije, kaže meteorolog Euronews Srbija Ljubica Gojković i dodaje da se severnije od Kragujevca može očekivati samo kiša.

Ona dodaje da će sneg na planinama i u nižim predelima južne i centralne Srbije padati do subote uveče, a na vrhovima bi snežni pokrivač mogao da bude i do 30 centimetra.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje zbog snežnih padavina koji se očekuju u utorak ujutru, dok je danas na severu na snazi upozorenje zbog jake olujne košave.

Tanjug/Zoran Colić

 

Na jugu sneg, a na severu vetar pa kiša

Dok će na jugu uskoro zavejati, južni Banat danas pogađaju jaki vetrovi sa olujnim udarima, jačim od 24 m/s.  Na snazi je narandžasti meteoalarm zbog vetra u Banatu, a žuti u Pomoravlju. Jači vetrovi danas se očekuju i u Beogradu.

"Vetar će danas u celoj zemlji biti jak, ponegde i olujni. U košavskom području očekuju se udari vetra olujne jačine, dakle i do 70km/h, dok će u ostalim predelima duvati južni i jugozapadni vetar takođe jakog intenziteta", naglašava Gojković.

Ona ističe da posle više nedelja stabilnog vremena, u Srbiju stiže Đenovski ciklon koji nam prvo donosi jak vetar, pa slabe padavine.

"Ciklon donosi i kišonosne oblake koji su već danas u ranim jutarnjim satima zahvatili zapadne i severne predele. Padavinska zona se tokom dana proširuje i na ostatak Srbije", dodala je.

Deluje da ovaj ciklon stavlja tačku na natprosečno tople dane.

"Pad temperature prognozira se za utorak, kada dolazi do priliva hladne vazdušne mase sa severa. Umesto košave, sutra će duvati jak severozapadni vetar. Temperatura do kraja nedelje neće prelaziti 8 stepeni, dok će na planinama će biti ispod nule", kaže meteorolog.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Nova tura snega možda dođe i do Beograda

Gojković kaže da, prema trenutnim prognozama, sledeći sneg stiže oko 18. januara kada će na planinama pasti još deset centimetra snega, a mala količina snega mogla bi da stigne i u Beograd.

"Još uvek je rano za precizne prognoze, ali to će najverovatnije biti susnežica koja će se ubrzo otopiti", objašnjava.

Meteorolog Đorđe Đurić istakao je na svom Fejsbuk profilu da je situacija sa snegom i snežnim pokrivačem bila katastrofalna.

"Prvi sneg koji je pao krajem novembra, otopio se do početka ski sezone 10. decembra i snega više nije bilo u narednih mesec dana, tako da se moglo skijati samo na stazama sa veštačkim osnežavanjem. Temperature su neretko išle i preko 10 stepeni", podeseća on.

Komentari (0)

Srbija