Sezona

Cene paprene, a snega nema: Oko 3.000 gostiju na Kopaoniku, skijašima otvorene tri staze

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2022

-

14:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U ski-centru Kopaonik trenutno boravi oko tri hiljade gostiju iako na padinama ove planine trenutno nema snega. Polovina posetioca su skijaši koji od početka godine mogu da koriste samo tri staze sa veštačkim snegom. Ugostitelji očekuju da će u vreme praznika zavejati, kao i da će se broj posetioca udvostručiti, i dodaju da je trenutna popunjenost slaba.

Turistima koji prave prve korake na skijama, kao i ljubiteljima prirode ne smeta što je Kopaonik za sada prekriven veštačkim snegom, te se i ove godine na stazama može videti veliki broj mladih, kao i porodica.

"Sedamdeset kilometara staza, odnosno 95 odsto je pokriveno sistemom za veštačko osnežavanje, samo nam treba temperatura u minusu – tako da to nije problem. Iako nema prirodnih padavina, ski-centar će obezbediti dovoljno snega za sve skijaše", rekao je Darko Jovanović, rukovodilac Ski centra Kopaonik.

Posetioci takođe ističu da, iako ni prethodnih godina skijanje na Kopaoniku nije bio jeftin provod, ove zime deluje da su cene znatno porasle.

"Obična kafa je 320 dinara, a espreso sa mlekom 450. Gibanica me koštala 780 dinara, i to ne u hotelu nego na stazi", kazao je za Euronews Srbija iskusni skijaš koji više godina dolazi na Kopaonik.

Tanjug/ Skijališta Srbije

 

Cene su u odnosu na prošlu godinu povećane za 10 do 15 odsto, kaže ugostitelj Dušan Aleksić i dodaje da je popunjenost i dalje slaba. "Ako bude snega, biće i turista, ako ne bude, čisto sumnjam", istakao je on.

Ski-centar Kopaonik jedini u regionu nije povećavao cene ski-pasa i drugih usluga, pa se sa snegom, sudeći i po rezervacijama, nadaju većem broju turista.  

Tanjug/Rade Prelić

 

"Iz šireg regiona za Novu godinu, kao i svake godine, očekujemo goste iz zemalja u okruženju i bivše Jugoslavije. Trenutno imamo najviše gostiju i skijaša iz Kine. Uslovi su bili malo nepovoljni na početku sezone, ali to nije reper za sezonu koja tek počinje", navodi Jovanović.

U rekordnoj 2019. godini, pre pandemije virusa korona, na Kopaoniku je tokom zimskih meseci boravilo više od 20 hiljada turista. Prošle godine bilo ih je oko 15 hiljada. Ove godine nadaju se novim rekordima.  

Komentari (0)

Putovanja