Društvo

Širom Srbije uz pesmu i vatromet dočekana Srpska nova godina: Beograđani se provodili uz Bregovića, Islamovića i Tifu

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

14/01/2023

-

08:47

Širom Srbije uz pesmu i vatromet dočekana Srpska nova godina: Beograđani se provodili uz Bregovića, Islamovića i Tifu
Širom Srbije uz pesmu i vatromet dočekana Srpska nova godina: Beograđani se provodili uz Bregovića, Islamovića i Tifu - Copyright Fonet/Marko Dragoslavić

veličina teksta

Aa Aa

Širom Srbije, u mnogim mestima, građani su sinoć dočekali Novu godinu po julijanskom kalendaru na otvorenom uz muziku, trubače i vatromet. Bilo je veselo i u restoranima, a mnogi su slavili i u svojim domovima u krugu porodice.

Mnogobrojni Beograđani i njihovi gosti dočekali su sinoć Srpsku novu godinu na Trgu Republike, uz nastup Gorana Bregovića i "Orkestra za svadbe i sahrane", sa pevačima Mladenom Vojičićem Tifom i Alenom Islamovićem.

Fonet/Marko Dragoslavić

 

U susret ponoći Bregović je otpevao "Mjesečinu", "Jeremiju" i "O bela ćao", da bi u finalu stigao "Kalašnjikov". Nakon što je Bregović sa Beograđanima krenuo da odbrojava deset sekindi pred ponoć stigao je raskošni višeminutni vatromet. 

Praznično bdenje u Hramu Svetog Save

Tradicionalno, u Hramu Svetog Save služen je moleban, odnosno praznično bdenje. Srpska Nova godina je i ispred Hrama Svetog Save dočekana u prazničnom raspoloženju i dobroj atmosferi, uz kuvano vino.

U ponoć je upriličen vatromet i laserske projekcije sa Kule Beograd koji su označili dolazak srpske Nove godine.

Neposredno nakon odbrojavanja poslednjih 10 sekundi stare godine po julijanskom kalendaru, tačno u ponoć, sa Kule Beograd, novog simbola Beograda, usledio je višeminutni vatormet, kao i svetlosni šou nekoliko desetina lasera, bimova i LED strobova. 

Ovaj spektakl na nebu iznad Save propraćen je zvucima trube čuvenog Dejana Petrovića, koji je svojom muzikom proslavio Srbiju širom sveta.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Veselo je bilo na Zlatiboru, u Nišu, Novom Sadu, Čačku, Kraljevu i drugim gradovima. Čačani i Kraljevčani su se na ispunjenim gradskim trgovima veselili uz muziku, kuvanu rakiju i ukusne zalogaje, javlja RTS.

Umesto uobičajenog večernjeg koncerta Leskovac je, na Trgu održao popodnevnu novogodišnju zabavu namenjenu prvenstveno deci. Žongleri, klovnovi, hodači na štulama i junaci iz animiranih filmova uveličali su zabavu.

Tradicionalni doček i ispred crkve posvećene Pokrovu Presvete Bogorodice u Jablanici. Uz Božić Batu, trubače, kolo nije manjkalo dobrog raspoloženja. Iz bezbednosnih razloga nije bilo organizovanog dočeka Nove godine u centru severnog dela Kosovske Mitrovice.

U Gračanici je dočekana uz muzički program na otvorenom i vatrometom u ponoć. Pored dočeka na otvorenom, žitelji Gračanice i okolnih mesta Novu godinu su dočekali u restoranima i kafićima.

I brojni Srbi u dijaspori dočekali su Novu godinu, u Čikagu, Australiji... Srpska Nova godina u narodu je poznata i kao Mali Božić, jer se tada završavaju božićne svečanosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija