Društvo

Kako je Srbija dočekala Novu godinu: Vatromet i koncerti, neki gradovi odustali od organizovanog dočeka

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2023

-

10:44

Kako je Srbija dočekala Novu godinu: Vatromet i koncerti, neki gradovi odustali od organizovanog dočeka
Kako je Srbija dočekala Novu godinu: Vatromet i koncerti, neki gradovi odustali od organizovanog dočeka - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Širom Srbije je uz koncerte na trgovima i vatromet, od kojih je najspektakularniji bio sa Kule Beograd, ispraćena stara i dočekana nova, 2023. godina.

Beograđani i gosti su na Sava promenadi u Novu godinu ušli u ponoć uz spektakularni vatromet sa Kule Beograd i mostova, i nastup pop pevača Željka Joksimovića, kome su prethodili Jelena Tomašević i Marko Luis.

Početak nove godine obeležen je i vatrometom iznad Skupštine Srbije, Nakon odbrojavanja poslednjih 10 sekundi, tačno u ponoć, iz pravca Takovske ulice, ispaljen je veliki vatromet, čime je obeležen početak 2023. godine.

Osim na centralnim beogradskim ulicama, doček 2023. godine tradicionalno je organizovan u brojnim prestoničkim restoranima, kafanama i klubovima, a tako je bilo i u Skadarliji. Građani i gosti prestonice već oko 20.30 sati počeli su da pristižu u najpoznatiju gradsku beomsku četvrt, gde su atmosferu dodatno "podgrevali" ulični trubači.

U ponoć je zasijalo istovremeno 20 spratova Kule Beograd, a sa 180 pozicija najviše zgrade Srbije vinuo se osmominutni vatromet, koji su pratili "vatropadi" sa Starog savskog mosta i Gazele. 

Okupljene su kod Skupštine tokom noći zabavljali domaći izvođači di-džej Mike Ride, Zera, Gazda Paja, kao i Nući i Voajaž, a u ostatku noći okupljenima je pevala Teodora Džehverović.

Više od 20.000 Novosađana i gostiju ispratilo je staru godinu uz veličanstven vatromet kod Beogradske kapije u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i time je ujedno zatvorena titularna 2022, u kojoj je Novi Sad bio Evropska prestonica kulture.

Posetioci su uživali u muzici na nekoliko bina. Na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije program dočeka je otvorio slovenački hor Perpetuum DŽežile, a nakon njih su koncert održali Kosheen i Đ Biesmans. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Na sceni na Trgu prote Mihaldžića publika je najpre slušala legendarni sastav Stereo MC's, a nešto pre ponoći nastupila je domaća reperka Mimi Mercedez. Na sceni u Štrosmajerovoj ulici nastupili su Monohrom, Repetitor i Obojeni program. I za ovaj doček je postavljena Teslina svetlosna galerija koja je oživela Podgrađe kroz rad samostalnih umetnika. 

Na Zlatiboru 10.000 ljudi

Uz koncert Danice Crnogorčević i Beogradskog sindikata i zvuke trube Dejana Jevđića, 10.000 okupljenih Zlatiboraca ali i mnogobrojnih posetilaca iz zemlje i inostranstva koji su ovu planinsku lepoticu izabrali za doček Nove godine, ispratili su staru i dočekali novu, 2023. godinu.

Na gradskom trgu u Čačku, pred par hiljada okupljenih gradjana nastupio je Željko Vasić uz čije pesme su Čačani ispratili staru i dočekali novu godinu.

"Svim sugrađanima u 2023. godini želim mnogo zdravlja i sreće. Ono što nam svima treba u ovoj godini jesu mir i stabilnost u našoj zemlji ali i u regionu i svetu. Želeo bih da imamo više poštovanja jedni prema drugima i svaki boljitak na ličnom ali i opštem planu. Mislim da će ova godina doneti mnogo radosti svima nama", rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Na drugom kraju zapadne Srbije, u opštini Gornji Milanovac, na trgu Milana Obrenovića nova godina je dočekana uz zvuke violine i uz orkestar Braće Dmitrović.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

 

U Novom Pazaru ni ove godine, sedmi put zaredom, nije bilo organizovanog dočeka Nove godine, ali se proslavljalo u nekoliko novopazarskih ugostiteljskih objekata, noćnih klubova i nargila barova. 

Gradska uprava Novi Pazar novac opredeljen za doček Nove godine, u iznosu od šest miliona dinara, preusmerila je deci bez roditelja, mališanima sa retkim i malignim oboljenjima i deci sa smetnjama u razvoju.

Na Kosovu nije bilo organizovanog dočeka

Građani u većinski srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji dočekali su Novu godinu u krugu porodice i prijatelja jer zbog aktuelne bezbednosne situacije nije bilo organizovanog slavlja u ugostiteljskim objektima.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku nije bilo dočeka u kafanama i kafićima, već se slavilo u kućnom ambijentu.

Na Glavnom mostu na Ibru, u Kosovskoj Mitrovici, dežuraju italijanski karabinjeri, a u multietničkim kvartovima grada su i dalje jake specijalne jedinice kosovske policije, naoružane dugim cevima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija