Društvo

SREĆNA NOVA GODINA! Građani Srbije ušli u 2023. uz vatromet, koncerte na trgovima i veselja u lokalima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/01/2023

-

00:01

SREĆNA NOVA GODINA! Građani Srbije ušli u 2023. uz vatromet, koncerte na trgovima i veselja u lokalima
SREĆNA NOVA GODINA! Građani Srbije ušli u 2023. uz vatromet, koncerte na trgovima i veselja u lokalima - Copyright FoNet/Marko Dragoslavić, Tanjug/Vladimir Šporčić, Dušan Aničić, Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poštovani čitaoci, želimo vam srećnu i uspešnu Novu godinu!

Na gradskim trgovima, u ugostiteljskim objektima i u svojim domovima građani Srbije i brojni gosti dočekali su novu 2023. godinu. Svečani doček organizovan je u nekoliko gradova. U Beogradu su koncerti održani na dve lokacije, a u Novom Sadu građane su zabavljali izvođači na čak tri bine kod Petrovaradinske tvrđave. Novu 2023. građani Niša i Leskovca dočekali su na trgovima.

U Beogradu doček na dve lokacije

Beograđani i turisti okupili su se večeras ispred zdanja Skupštine Srbije, kako bi pod vedrim nebom srpske prestonice ispratili staru i dočekali Novu godinu, uz muzički program koji je počeo u 20 časova. 

Organizovani su nastupi DJ Mike Ride, Zera, Gazda Paje, Nućija i Vojaža i Teodore Džehverović. Na platou ispod Savskog mosta na prostoru Beograda na vodi program je počeo u 20.30 sati, a okupljene građane zabavljali su Marko Luis, Jelena Tomašević i Željko Joksimović.

Euronews

Na obe lokacije tačno u ponoć priređen je i vatromet. 

Atmosfera u centru Beograda je ceo dan bila praznična. Među okupljenima je bilo mnogo roditelja sa decom. Ispred Pionirskog parka postavljeni su štandovi na kojima mogu da se kupe voda, sokovi, kafa, kao i različite vrste piva. U ponudi uličnih prodavaca su i kuvano vino, grickalice i šećerne jabuke.

U Knez Mihailovoj ulici nekoliko dana traje praznična atmosfera i ulicom je prolazio veliki broj ljudi koji su kupovali ukrase. 

Kiosci sa brzom hranom raspoređeni su duž ulice, a ispred su postavljeni barski stolovi. Gužva je bila velika, a bašte kafića su bile pune. Tradicionalno su trubači najveća atrakcija.

Osim uz koncerte na otvorenom, Novu godinu Beograđani su dočekali u restoranima, klubovima i tradicionalnim kafanama u Skadarliji. U prestoničkim hotelima više nema slobodnih kreveta.

Prvi novogodišnji muzički matine na Kolarcu održan je sa dva koncerta, na kome su nastupili britanski vokalni sastav “The Queen’s Six”, i nakon toga klavirski duo Vasil Hadžimanov i Matija Dedić. Specijalna gošća gala koncerta na samom kraju bila je džez i šlager diva Bisera Veletanlić, koja je laureat specijalne nagrade Zadužbine Iiije Milosavljevića Kolarca za trajni doprinos muzičkom životu Beograda.

Tradicionalni gala koncert “San novogodišnje noći” Dečije filharmonije, održan je u Mts Dvorani uoči proslave ulaska u novu 2023. godinu. Publika je imala priliku da sluša čuvena dela klasične muzike u izvođenju talentovanih, mladih solista uz pratnju orkestra i dirigenta - profesora Ljubiše Jovanovića. Na repertoaru su bili i popularni savremeni hitovi, kao i etno i džez program, a velika sala bivšeg Doma sindikata je bila krcata.

Na Velikom trgu u Zemunu građani su ispratili staru godinu i zagrejali se uz muziku četiri di-džeja, kuvano vino i čaj, probrane restoranske specijalitete. Uz podršku Gradske opštine Zemun Udruženje građana ''U zemunskom maniru'' organizovalo je danas od 14.30 do 21 čas po prvi put manifestaciju, koja će, kako očekuju, postati tradicija.

Svečani doček i u Nišu i Leskovcu

Svečano je bilo i na jugu Srbije, a doček Nove godine organizavan je u Nišu i Leskovcu.

Nišlije u Novogodišnjoj noći na Trgu kralja Milana zabavljali su lokalni bendovi dok je pola sata pred ponoć pred okupljene izašao Haris Džinović.

Muzički program u Leskovcu počeo je u 23 sata, kada se na bini uz okalni bend “Savršen dan” i trubački orkestar Isidora Bećiovića.

Iako je bio planiran, novogodišnji doček uz Neverne bebe u Pirotu nije organizovan zbog vanredne situacije nakon iskliznuća vagona-cisterne i curenja amonijaka koji se desio u blizini tog grada pre nekoliko dana.

Svečanog dočeka nije bilo ni u Vranju gde se tradicionalno, već sedmu godinu zaredom, novac namenjen proslavi uplaćuje za lečenje bolesne dece.

U Novom Sadu program na tri bine

Novi Sad organizovao je doček Nove godine pripremivši program na nekoliko bina kod Petrovaradinske tvrđave.

Posetioci su mogli  da uživaju u muzičkom programu na glavnoj sceni ispred Beogradske kapije, gde je program otvorio u 21 čas Perpetuum Jazzile, a nakon njih su nastupili Kosheen i DJ Biesmans.

Na sceni smeštenoj na Trgu prote Mihaldžića od 22 časa publika je slušala Stereo MC’s i Mimi Mercedez.

Na sceni u Štrosmajerovoj ulici program je počeo u 22 sata, a nastupili su Monohrom, Repetitor i Obojeni program.

Komentari (0)

Srbija