Društvo

Ne znate da li ste vakcinisani protiv malih boginja? Nisu svi rođeni posle 1970. godine u potpunosti zaštićeni

Komentari

Autor: Tara Tomović

22/01/2023

-

12:35

Ne znate da li ste vakcinisani protiv malih boginja? Nisu svi rođeni posle 1970. godine u potpunosti zaštićeni
Ne znate da li ste vakcinisani protiv malih boginja? Nisu svi rođeni posle 1970. godine u potpunosti zaštićeni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Širenje malih boginja koje se javilo u Smederevu zabrinulo je stručnjake i izazvalo bojazan da bi se pad obuhvata imunizacije MMR vakcinom, mogao vratiti kao bumerang i izazvati epidemiju većih razmera u Srbiji. Međutim, u "ratu" pristalica i protivnika MMR vakcine, zaboravlja se na važnu grupu ljudi - onu koja ne zna svoj vakcinsalni status i kako se on proverava, a samim tim ni da li je u riziku od morbila.

Da je trend sporadičnih epidemija malih boginja zastupljen i u svetu, svedoči podatak da je zа vrеmе trајаnjа pаndеmiје virusa korona u skоrо čеtvrtini zеmаljа svеtа prekidana ili оdlаgаnа imunizаciја MMR vакcinоm, а u vеlikоm brојu zеmаljа dоšlо је dо znаčајnоg pаdа оbuhvаtа.

Primera radi, tokоm 2020. i 2021. gоdinе u Srbiјi su rеgistrоvаnе nајnižе vrеdnоsti оbuhvаtа MMR vакcinоm u pоslеdnjih dvаdеsеt gоdinа. Оbuhvаt оvоm vакcinоm u drugој gоdini živоtа u 2020. gоdini iznоsiо је 78,1 odsto, а u 2021. gоdini svеgа 74,8 odsto, podaci su Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Prvi korak u proveri vakcinalnog statusa

Vakcinacija protiv malih boginja u Srbiji počela je 1971. godine primenom monovalentne vakcine. Međutim, ispostavilo se da jedna doza vakcine (najčešće se daje nakon navršene prve godine života) nije dovoljna, tj. da ne ostavlja efikasni i trajni imunitet, već da titar antitela nakon desetak godina počinje da pada.

Primena kombinovane vakcine protiv malih boginja i zauški počela je 1981. godine, dok je MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubele) počela da se primenjuje od 1996. godine. Sada je praksa da se obavezno daje i druga, tzv. buster doza vakcine u 6. godini života i tek tada govorimo o višedecenijskoj zaštiti.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović u razgovoru za Euronews Srbija potvrđuje da su za dugodecenijsku zaštitu potrebne dve doze vakcine. Jedna doza pak, dovoljna je samo za zaštitu od jedne decenije.

"Vakcina je obavezna od 1971. godine, ali se do 1990. godine davala samo jedna doza. Rođeni od '90. i kasnije bi trebalo da su dobili drugu dozu '96, po kretanju u školu. Međutim, i u to vreme  obuhvat nije bio stoprocentan zbog sankcija i rata", kaže Radovanović.

Ali, uprkos tome što su primili samo jednu dozu vakcine, Radovanović kaže da delimična zaštita postoji u većem broju slučajeva kod onih koji su rođeni između 1970. i 1990. godine.

"Moguće je da je tih godina još bilo malih boginja, pa da su dolazili u kontakt sa njima prirodnim putem. U to vreme ih je štitila jedna doza vakcine, pa se infekcija smatrala buster dozom. To ujedno znači i više ne bi trebalo da ih imaju. Takođe je moguće i da su imali subkliničku ili abortivnu formu koju nisu evidentirali pošto je tada bilo više malih boginja nego kasnije", dodaje Radovanović.

Euronews Srbija

 

Što se tiče onih koji su rođeni pre 1970. godine i nisu vakcinisani, epidemolog objašnjava da to ne znači da nisu zaštićeni od malih boginja.

"Generacije rođene do 1970. godine su se prirodno prokužile. Štaviše, devetoro od desetoro dece je preležalo male boginje do 10. godine. Ostali su se zaražavali do nekog perioda srednje škole. Praktično su svi bili prokuženi, a od 1971. krenula je obavezna vakcinacija", objašnjava Radovanović.

Koliko košta test na antitela?

Oni koji ne znaju svoj vakcinalni status i žele da provere da li su imunizovani to mogu proveriti serološkom detekcijom IgG antitela na morbile.

Međutim, dr Radovanović kaže da u slučaju epidemije većih razmera ne bi trebalo paničiti i trčati odmah u laboratorije na proveru antitela. Njegove sumnje pak, idu u drugom smeru.

"Ja bih više uzimao krv onima koji su dobili male boginje, a navodno su imali potvrdu o primljene dve doze vakcine - što znači da su te potvrde bile lažne. Doduše, u jednom od 100 slučajeva desi se da organizam prirodno ne stvori antitela iako imamo odličnu vakcinu koja štiti 99 odsto", naglašava.

Oni koji se odluče na test treba da znaju da je procedura veoma jednostavna i kratko traje, a antitela se mere uzimanjem krvi iz vene. Testom se utvrđuje postojanje antitela na antigene virusa morbila, a ukoliko postoje antitela u krvi, to se ujedno smatra potvrdom da je osoba stekla imunitet - ili tako što je preležala bolest ili primila vakcinu. U oba slučaja, osoba može biti sigurna da neće oboleti ukoliko dođe u kontakt sa nekim ko je zaražen.

Test na antitela u privatnim beogradskim laboratorijama košta u proseku 1.500 dinara.

Mogu li odrasli primiti MMR vakcinu?

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje navodi se da neimunizovana ili nepotpuno imunizovana lica (izuzev onih kod kojih postoje trajne kontraindikacije) treba da se vakcinišu nedostajućim dozama MMR vakcine do navršene 18. godine života, a prema epidemiološkim indikacijama i kasnije. Aktivna imunizacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se i kod lica ženskog pola, bez prethodno stečenog imuniteta, koja planiraju trudnoću. Minimalni razmak između davanja dve doze MMR vakcine iznosi četiri nedelje.

"Vi se tehnički možete vakcinisati, ali ja verujem da mnogi već imaju antitela. Čak iako neko kaže da nemate ili da nemate dovoljno - pričamo o tri različite bolesti. U načelu kad je neko bolestan, ne treba da mu prilazite - čovek se tu manje-više ponaša isto. Antitela mogu iz radoznalosti da se provere, ali ne treba stvarati paniku", dodaje Radovanović.

profimedia

 

Oni koji se, međutim, odluče na primanje vakcine u odraslom periodu treba da znaju da će dobiti potvrdu nakon primljene druge doze, što je praksa koja je počela tek od 2010. godine.

Koliko košta vakcina i gde se može primiti?

O trošku države mogu se vakcinisati nekoliko grupa građana. Konkretno, MMR vakcinu primaju odrasle osobe ukoliko su zaposlene u zdravstvenim ustanovama ili su bile u kontaktu sa osobom obolelom od malih boginja u roku od 72 sata od prvog kontakta, rekli su za Euronews Srbija iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Besplatno se mogu vakcinisati i žene u reproduktivnom periodu budući da male boginje kod trudnica izazivaju težu kliničku sliku i rizik su po dalji tok trudnoće.

Svi gore navedeni mogu se sa uputom izabranog lekara iz Doma zdravlja vakcinisati u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu ili Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

S druge strane, komercijalna MMR vakcina namenjena je za imunizaciju putnika u međunarodnom saobraćaju i ona se prima samo u Batutu.

Postoji mogućnost komercijalne vakcinacije odraslih osoba u Institutima i Zavodima za javno zdravlje ukoliko je rezultata serološkog testiranja negativan. Prema preporukama IZJZ Srbije vakcinacija lica starijih od 18 godina se rutinski ne vrši, naveli su iz Batuta za Euronews Srbija.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

U privatnim ustanovama u Srbiji takođe je moguće primiti MMR vakcinu u dve doze, s tim što je obavezan pregled lekara opšte prakse koji u proseku košta oko 3.000 dinara, dok jedna doza vakcine iznosi oko 8.000 dinara.

Podsetimo, epidemija malih boginja prijavljena je u okolini Smedereva gde se sada beleži jedanaestoro obolelih od kojih оsаm nеvакcinisаnih оsоbа (ispоd dvе gоdinе živоtа), tri оdrаslе оsоbе sа nеpоznаtim i nеpоtpunim vакcinаlnim stаtusоm (јеdnа hоspitаlizоvаnа, а drugе dvе u kućnој izоlаciјi). Коmpliкаciјa u vidu upаlе plućа prisutnа је коd dvоје оbоlеlе dеcе, а nа bоlničкоm lеčеnju su dvе оsоbе. Hоspitаlizоvаni i оni којi su u kućnој izоlаciјi su u stаbilnоm stаnju, navodi se na sajtu Batuta. Radi se o deci koja nisu vakcinisana MMR vakcinom koja štiti od malih boginja, zaušaka i rubeola.

 

Komentari (0)

Srbija