Društvo

Širom Srbije na Bogojavljanje se plivalo za Časni krst: U Šapcu u vodi trogodišnjak, bujice sprečile Užičane da plivaju

Komentari

Autor: RTS, Euronews Srbija

19/01/2023

-

21:43

Širom Srbije na Bogojavljanje se plivalo za Časni krst: U Šapcu u vodi trogodišnjak, bujice sprečile Užičane da plivaju
Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije/Goran Stanković - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije/Goran Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Srpska pravoslavna crkva i vernici 19. januara proslavljaju Bogojavljenje, praznik kojim se slavi dan kada je Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista. Širom Srbije na ovaj praznik se tradicionalno plivalo za Časni krst.

Plivanje na jugu zemlje najmasovnije je bilo u Vlasotincu. U Šapcu plivao i trogodišnji dečak. Nabujala Đetinja sprečila je plivanje u Užicu, a Časni krst dodeljen je bolesnom sugrađaninu, javio je RTS.

U Beogradu se plivalo na više smesta. Kadet četvrte godine Vojne akademije Pavle Milošević pobednik je ovogodišnjeg tradicionalnog plivanja za Časni krst koje je danas održano na beogradskoj Adi Ciganliji povodom Bogojavljenja. Manifestacija na Savskom jezeru počela je Svetom liturgijom i formiranjem Bogojavljenske litije u Hramu Svetog Đorđa na Banovom brdu, koja je preko Savskog nasipa došla na Adu Ciganliju, gde je održana i Molitva na jezeru. U počasnoj pratnji Litije učestvovalo je dvadeset kadeta Vojne akademije. 

Tanjug/Nebojša Raus

 

 

 Do Časnog krsta u Zemunu su najbrže doplivali Dušan Novaković i Zorica Anastasijević, a na Sava promenadi - Marko Tomašević.

Na ušću Save u Dunav, ispod Kalemegdanske tvrđeve održano je plivanje za Časni krst u organizaciji Kraljevskog reda vitezova. Učestvovalo je 45 plivača, od kojih i jedna žena, a najmlađi plivač ima 17 godina. Kako u Kraljevskom redu vitezova smatraju da je neprikladno takmičiti se za Časni krst učesnici su zajedno plivali i zajedno izneli Časni krst iz vode.

Tanjug/Nebojša Raus

 

 

U Kragujevcu je na Šumaričkom jezeru najbrži bio sedamnaestogodisnji Mitar Šarković iz Kragujevca.

Tanjug/Nebojša Raus

 

 

Osamnaestogodišnji Piroćanac Nikola Branković prvi je doplivao do Časnog krsta u Pirotu na Kompenzacionom bazenu u tom gradu. Nikola je kazao da mu ovaj dan izuzetno znači imajući u vidu da je vernik, ali i sportista, bavi se plivanjem. Skromne nagrade svim učenicima podelio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

U Kruševcu je pobednik Relja Tomašević, a najmlađi učesnici bili su jedanaestogodišnji blizanci.

Za Časni krst u Šapcu plivalo je oko 70 učesnika, među kojima tri devojke, ali i trogodišnji dečak. Nakon osvećenja savske vode, krsta i blagoslova učesnika, usledilo je plivanje Savom u dužini od 33 metra, a do Časnog krsta prvi je stigao Vojin Milenković iz Kruševca.

Zbog nabujale Đetinje, u Užicu se nije plivalo za Časni krst, ali su svi prijavljeni učesnici poštovali tradiciju i ušli u vodu. Dogovorili su se da Časni krst bude dodeljen bolesnom Užičaninu Nebojši Božiću. Svih 75 takmičara su ušli u vodu, poštovana je tradicija, ali se nije plivalo.

Komentari (0)

Srbija