Društvo

Obeležena godišnjica Novosadske racije: "Mnogo poruka koje su važne"

Komentari

Autor: Nataša Kovačev/Euronews Srbija

23/01/2023

-

17:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Osamdeset prva godišnjica Novosadske racije obeležena je pomenom kod spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije. To je najveći ratni zločin koji Novi Sad pamti, a prema najavama Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, ubuduće će o đaci njemu učiti na časovima istorije.

Bacanjem venca u Dunav, gde su pod ledom pre 81 godine završila tela Novosađana, žrtava fašističke mađarske žandarmerije, obeležena je još jedna tužna godišnjica. Pored potomaka i zvaničnika, poklonile su im se i delegacije ambasada Izraela i Mađarske, te predstavnici gradova stradalnika u Drugom svetskom ratu.

"Na ovom mestu odajemo pomen gotovo iskorenjenim novosadskim porodicama Goldstajn, Ljubojev, Šosberger, Sremčević, Jovandić i mnogima drugima, jer predugačak je ovaj tužni spisak mučki oduzetih života u trodnevnoj klanici i bezumlju od 21. do 23. januara 1942. godine", rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić. 

Prinstskrin/Tanjug

 

Retki su oni koji se tih događaja danas sećaju iz ličnog iskustva. U školama se o Novosadskoj raciji ne uči dovoljno, ili ne uči uopšte. Inicijativa Bačke eparhije Srpske pravoslavne crkve prema Nacionalnom prosvetnom savetu bila je da pogrom u Bačkoj postane neizostavni deo gradiva za osnovce i srednjoškolce u Srbiji. 

Da učenici gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", i pre te inicijative redovno uče o holokaustu i Raciji, postarala se profesorka sociologije. I ove godine je razred dovela na obalu Dunava.

"Holokaust ima toliko poruka i toliko je sve važno, da ja posle u razgovoru sa njima saznam šta je njima bilo važno i šta su sve naučili. Počev od toga da se istorija ponavlja, da kada dođe do zaoštravanja ekstremnih struja - više nema ko je čiji, svi ćemo stradati. Što je rehabilitacija odavno već na pragu u našem društvu, što se dižu spomenici zločincima posle 81 godine", kaže profesorka Marija Vasić.

Prinstskrin/Tanjug

 

Pojašnjava da misli na spomenik nevinim žrtvama iz 1944. i 1945. koji grad namerava da podigne nekoliko kilometara dalje, a koji je iniciran na osnovu spiska gde se, pored nevinih žrtava, nalaze i ratni zločinci, pa i učesnici Novosadske racije.

Osam decenija nakon tog velikog zločina, Grad Novi Sad namerava da podigne i Memorijalni centar posvećen žrtvama kako Novosadske, tako i Racije u Južnoj Bačkoj.

Komentari (0)

Srbija