Društvo

Ledeni dani pred nama: Porast temperature tek od kraja nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/02/2023

-

07:31

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Polje visokog vazdušnog pritiska sa centrom iznad Nemačke i Poljske uzrokuje stalni priliv hladne vazdušne mase ka Balkanskom poluostrvu. Temperatura je u celoj zemlji za oko pet stepeni ispod normale, što znači da se minimalna temperatura i ovog jutra kretala od -15 na planinama, pa do minus pet u nižim predelima, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

"Iako će vreme biti pretežno sunčano u većini mesta, maksimalna temperatura neće prelaziti nulu. Stabilna atmosferska situacija donosi nam suvo i uglavnom sunčano vreme, dok će na planinama jugozapadne Srbije i danas biti oblačno, povremeno sa slabim snegom", rekla je Gojković.

Kako kaže, severni vetar je u slabljenju, osim u Timočkoj krajini gde će i dalje povremeno biti pojačan.

"Prognostički modeli najavljuju veoma hladno, ali stabilno vreme sve do kraja ove nedelje. U sredu će na planinama jugozapadne Srbije biti oblačno, povremeno sa snegom, dok će u ostalim predelima biti pretežno sunčano i suvo. Minimalna temperatura kretaće se od -20 do -5, a maksimalna oko nule. Blaži porast temperature prognozira se za petak i dane vikenda kada će temperatura ponovo prelaziti pet stepeni", rekla je Gojković. 

Dodaje da stabilno vreme često uzrokuje i povećano zagađenje vazduha, pogotovo u većim gradovima, te se u narednim danima preporučuje oprez osobama sa respiratornim tegobama.

Komentari (0)

Srbija