Društvo

Koliko je Srbija daleko od potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima: Ministarka moli javnost za podršku

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

11/02/2023

-

21:59

Koliko je Srbija daleko od potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima: Ministarka moli javnost za podršku
Koliko je Srbija daleko od potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima: Ministarka moli javnost za podršku - Copyright Tanjug/Dušan Aničić

veličina teksta

Aa Aa

Potpuna zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima, pre svega u ugostiteljskim objektima - kafićima i restoranima, predviđena je novim nacrtom izmene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Ovo je samo prvi korak, a do potpune zabrane pušenja neophodno ih je još nekoliko - da predlog zakona prođe Vladu Srbije, a zatim da bude usvojen u Skupštini.

Ovo nije prvi put da Republička stručna komisija za kontrolu duvana pri Ministarstvu zdravlja predlaže potpunu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru uključujući i ugostiteljske objekte, ali do sada takva inicijativa nije dobila političku podršku. Takad predlog izmene Zakona bio je 2015. godine,ali se ništa nije desilo. U novoj verziji izmene Zakona zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima pridodati su i autobuska stajališta i stadioni.

A da postoji otpor i u samoj Vladi za zabranu pušenja u kafićima i restoranima potvrdila je i ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je nedavno pozvala javnost da podrži donošenje takvog zakona.

"Molim vas da podržite Ministarstvo zdravlja da donese zakon u vezi zabrane pušenja u zatvorenom prostoru. Ko želi da puši a sedi u kafiću, hladno je, neka dobije ćebe, grejalicu, neka sedi napolju i puši. Molim vas da u tome podržite Ministarstvo zdravlja, koje će pokušati da se usvoji Zakon o zbrani pušenja u zatvorenom prostoru. Pritisak se mora izvršiti na Ministarstvo finansija koje tvrdi da država od cigareta zarađuje novac. Prioritet mora biti zdravlje naših ljudi", rekla je ministarka na konferenciji u okviru kampanje "Rak je izlečiv"

Srbija je jedna od retkih zemalja u Evropi, ali i svetu u kojima je pušenje dozvoljeno u restoranima, kafićima i drugim ugostiteljskim objektima.

Krstev: Svuda zabranjeno pušenje u zatvorenom

Dr Srmena Krstev, koja je bila na čelu Stručne komisije za kontrolu duvana, kaže da je rešenjem Ministra zdravlja 2021. godine formirana Radna grupa, sa ciljem da izradi izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Ona je navela da je ta grupa bila multisektorska, pored celokupnog sastava Republičke stručne komisije za kontrolu duvana činili su je i predstavnici različitih ministarstava u čijim zakonima se takođe pominje duvan i kontrola duvana.

profimedia

 

"Republička stručna komisija za kontrolu duvana raspuštena je u decembru prošle godine. Verovatno će u budućnosti Ministarstvo zdravlja formirati novu. Mi smo uradili po drugi put izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva izloženosti duvanskom dimu, gde smo ukinuli sve izuzetke, pre svega se to odnosi na ugostiteljske objekte", rekla je Krstev za Euronews Srbija.

Ne očekuje da će izmene zakona kojima se zabranjuje pušenje u restoranima i kafićima biti usvojene jer, kako navodi, postoji veliki otpor u Vladi Srbije, pre svega Ministarstvu finansija.

"Ministarstvo finansija ne razume u kojoj meri je to dobro i za naše finansije i za zdravlje stanovnika. Svuda u svetu je zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru. Zavisno od zemlje do zemlje - negde je totalna zabrana u zatvorenom prostoru, a negde parcijalna zabrana. Parcijalna zabrana podrazumeva da neki zakoni dozvoljavaju posebne prostorije za pušenje. Međutim, oni imaju tako stroge kriterijume kako te prostorije moraju da izgledaju, kakvu ventilaciju moraju da imaju, vrata, prozore, tako da nisu isplative za ugostitelje. Tako da je i to u praksi potpuna zabrana. Neke države su čak uvele zabranu pušenja na terasama lokala, parkovima, plažama, tako da je Srbija u ogromnom zaostatku", navela je Krstev.

Kao primer navela je Meksiko koji je nedavno doneo zakon o totalnoj zabrani pušenja na terasama restorana, u parkovima, igralištima, plažama. Na Filipinaima je potpuno zabranjeno pušenje i u parkovima, igralištima, sportskim terenima. 

"Duvanski proizvodi moraju drastično da poskupe"

Krstev kaže da su duvanski proizvodi u Srbiji lako dostupni stanovništvu i da to nije dobro. Smatra da bi drastično poskupljenje cigareta, dovelo do smanjenja broja pušača.

"Duvanski prozvodi su dostupni stanovništvu i to nije dobro. Oni moraju drastično da poskupe, da bi postali nedostupni onima kojima treba da budu nedostupni, a to su pre svega mladi. Postoje istraživanja koja pokazuju da drastično povećanje akciza i cene cigareta dovodi do pada broja pušača, ali se ne smanjuje doprinos koji ide u budžet, što je svakoj vladi najvažnije. Time što se smanjuje broj pušača smanjuje se i broj obolelih od raznih oblika karcinoma, a time se smanjuje broj bolovanja, invalidnost, smrtnosti, gubitka radne sposobnosti", pojasnila je Krstev.

profimedia

 

Podseća da je još 2009. godine izrađen Predlog zakona kojim je bila predviđena potpuna zabrana pušenja u zatvorenom prostoru, pa tako i u ugostiteljskim objektima.
 
"Nažalost, Skupština Srbije je to promenila, tako da je 2010. godine stupio na snagu zakon sa tim izuzecima. Ugostiteljima je dozvoljeno da imaju jedan deo za pušače. Dozvoliti pušenje u jednom delu lokala, a u drugom ne, i to u prostoru bez ikakve pregrade i posebne ventilacije, nije imalo nikakvog smisla", rekla je Krstev.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batuta" saopštio je nedavno da duvanski dim sadrži više od 7.000 različitih supstanci, među kojima je više od 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja.

"Upotreba duvana je povezana sa nastankom brojnih bolesti. Gotovo da nema organa u ljudskom telu na koji duvan nema štetan uticaj, a dokazi o bolestima izazvanim duvanom se povećavaju već decenijama. Od svih smrtnih slučajeva uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima, 17 odsto je uzrokovano upotrebom duvana i pasivnim pušenjem", navodeno je na sajtu Batuta.

Ističu da je pušenje povezano sa rakom pluća, kao posledicom direktnog izlaganja pluća karcinogenima u duvanskom dimu. Upotreba duvana povezana je i sa obolevanjem od raka bešike, debelog creva i rektuma, jednjaka, jetre, pankreasa, traheje, bronha. Duvan je faktor rizika i za opstruktivnu bolest pluća, astmu, emfizem, hronični bronhitis, reumatoidni artritis, bolesti usta, a utiče i na reproduktivne organe.

Krstev je ukazala da se ogromna sredstva troše na dijagnostiku teških bolesti koje su povezane sa pušenjem, ali i na terapiju tih pacijenata.

U Srbiji skoro 32 odsto stanovnika puši, što svrstava Srbiju u evropski vrh po broju pušača. najveći broj pušača je u starosnoj dobi od 45 do 54 godine (41,3 odsto). Svakodnevno puši 27,1 odsto stanovništva starosti 15 godina i više, dok 15,8 odsto svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan, pokazuju poslednji rezultati Istraživanja zdravlja u našoj zemlji.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija