Fokus

Novi Zeland zauvek zabranio prodaju cigareta svima koji su rođeni posle 1. januara 2009. godine

Komentari

Autor: Euronews

13/12/2022

-

10:35

Novi Zeland zauvek zabranio prodaju cigareta svima koji su rođeni posle 1. januara 2009. godine
Novi Zeland zauvek zabranio prodaju cigareta svima koji su rođeni posle 1. januara 2009. godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi Zeland je usvojio jedinstveni plan za postepeno ukidanje pušenja duvana za sledeću generaciju uvođenjem doživotne zabrane mladima da kupuju cigarete. Zakonom koji će stupiti na snagu 2023. godine duvan se neće moći prodavati nikome rođenom 1. januara 2009. godine i kasnije.

U teoriji, nekome ko pokuša da kupi kutiju cigareta za 50 godina od sada bila bi potrebna lična karta da pokaže da ima najmanje 63 godine, piše Euronews.

Zdravstvene vlasti se nadaju da će pušenje pre toga nestati, jer imaju navedeni cilj da na Novom Zelandu do 2025. godine budu oslobođeni duvanskog dima.

Novim zakonom se takođe smanjuje broj prodavaca kojima je dozvoljeno da prodaju duvan sa oko 6.000 na 600 i smanjuje se dozvoljena količina nikotina u duvanu koji se puši.

„Ne postoji dobar razlog da se dozvoli da se prodaje proizvod koji ubija polovinu ljudi koji ga koriste. I mogu vam reći da ćemo to okončati u budućnosti, kako budemo donosili ovaj zakon“, rekla je pomoćnica ministra zdravlja dr Aješa Veral poslanicima u parlamentu.

Novi Zeland već ograničava prodaju cigareta na osobe starije od 18 godina, zahteva da pakovanja duvana budu sa grafičkim zdravstvenim upozorenjima i da se cigarete prodaju u standardizovanim pakovanjima.

Zemlja je poslednjih godina takođe nametnula niz velikih povećanja poreza na cigarete.

Poslanici su za usvajanje zakona glasali po partijskoj liniji 76 prema 43.

Libertarijanska stranka ACT, koja se protivila zakonu, saopštila je da će se mnoge male prodavnice na uglu ugasiti jer više neće moći da prodaju cigarete.

„Mi se protivimo ovom zakonu jer je to loš zakon i njegova loša politika, toliko je jasna i jednostavna“, rekla je Bruk van Velden, zamenica lidera ACT-a.

Ona je rekla da bi postepena zabrana na kraju stvorila veliko crno tržište. Ona je rekla da zabrana nikada nije funkcionisala i da se uvek završavala neželjenim posledicama.

Tanjug AP/David Rowland

 

Novi zakoni neće ograničiti prodaju elektronskih cigareta

Podaci pokazuju da su neki Novozelanđani svoju nikotinsku naviku zamenili "vejpom", koji je već postao popularniji od pušenja na Novom Zelandu.

Statistički podaci od prošlog meseca pokazuju da 8 odsto odraslih na Novom Zelandu svakodnevno puši, što je manje u odnosu na 16 odsto pre deset godina.

Stope pušenja i dalje su veće među domorodačkim Maorima, pri čemu je oko 20 odsto izjavilo da puše.

Promenu zakona pozdravilo je nekoliko zdravstvenih agencija. Zdravstvena koalicija Aotearoa rekla je da novi zakon predstavlja kulminaciju decenija teškog zalaganja zdravstvenih i društvenih organizacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet