Društvo

Srbija ima najmanje kliničkih ispitivanja u regionu: Zašto su važna, a nekada i jedini način da se dođe do leka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/02/2023

-

14:11

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Udruženje za unapređenje kliničkih ispitivanja KlLINIS, Maja Čonkić kaže da se u Srbiji trenutno obavlja oko 300 kliničkih ispitivanja, a da se godišnje odobri između 80 do 100 takvih istraživanja.

Međutim, navodi i da se kod nas obavlja najmanje ispitivanja u odnosu na zemlje u okruženju. 

Nekada su klinička ispitivanja jedini način da pacijenti koji boluju od teških bolesti dođu do savremene terapije. Predsednik Udruženja pacijenata Srbije Sava Pilipović više puta je govorio da zahvaljujući učešću u jednom takvom ispitivanju savremenog leka, živi više od deceniju sa metastatskim melanomom.

Čonkić pojašnjava da pacijent može da se uključi u klinička ispitivanja isključivo preko svog doktora.

"Doktor predlaže pacijentu jer zna koja je terapija za njega najbolja. Klinička ispitivanja su nauka i moramo da dokažemo koliko nešto radi, i da li je efikasno. Učešće je uvek dobrovoljno. Postoji dokument koji se zove informisani pristanak. Pacijenti moraju da ga pročitaju, a doktor treba da pređe sa pacijentom svaku tačku", navela je Čonkić.

Pojašnjava da se od ispitanika očekuje i da se pridržavaju određenih pravila, da dolaze u posete i uzimaju terapiju kako je propisano.

"U svakom momrentu možete da odustanete, čak ne morate da kažete zašto. I kada odete na operaciju potpisujete takav dokument", istakla je ona.

Navodi da ceo postupak od ideje za novi lek, do njegovog dolaska na tržište traje oko sedam godina.

"Može i manje, ako su u pitanju krize, kao što je kovid. Smanjuje se administrativni deo koji dugo traje. Najduže se čekaju dozvole. Naučni deo se nikada ne smanjuje i svake godine se dodaje poneki zahtev", pojasnila je ona.

Vreme se smanjuje za terapije koje su goruće, za retke bolesti, Alchajmera, rak, tamo gde je važno da se lek dobije što pre, zaključuje Čonkić u razgovoru za Euronews Srbija.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija