Društvo

Mojsilović: Potrebne su godine da se obuči dobar specijalac

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2023

-

22:40

Mojsilović: Potrebne su godine da se obuči dobar specijalac
Milan Mojsilović - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Javni konkurs za prijem kandidata za specijalne jedinice Vojske Srbije biće sutra objavljen u medijima, najavio je načelnik Generalštaba Milan Mojsilović dodajući da su potrebne godine da bi se obučio zaista dobar specijalac.

General Mosjilović za RTS kaže da će prijem biti usmeren i na lica koja nisu služila vojni rok i na ona koja to jesu, ali da će vremenski sadržaj njihovog selektivnog rada biti drugačiji.

Za one koji nisu služili vojni rok, kako pojašnjava, biće produžen za oko pet nedelja, a za one koji su služili vojni rok biće period prilagođavanja i selektivnih obuka.

Mojsilović ističe da početna plata pripadnika tih specijalnih jedinica neće biti manja od 200.000 dinara.

"Ispred nas je period od dve godine, to se neće dešavati sutra. I kada dobijemo kandidata moramo da radimo, kada potpiše prvi ugovor sa VS i na njemu moramo da radimo. Dobrog specijalca zaista pravimo godinama, on je skup po obuci i opremi. Odluka vrhovnog komandanta je da pored toga što se fokus usmerava na ljudski potencijal, težište će biti i na opremanju, na svemu onom što čini dinamiku savremenog ratovanja", naveo je Mojsilović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku o organizcionoj dogradnji specijalnih snaga Vojske Srbije, a Mojsilović kaže da je krajnji cilj da Vojska Srbije raspolaže sa do 5.000 specijalaca sa kojima bi Srbija mogla da računa u slučaju da može da odgovori na hitnu krizu, a sve u cilju zaštite Srbije i njenih građana.

Kako navodi, izazovi, rizici i pretnje sa kojima se suočava Srbija kao i iskustva iz nedavnih oružanih sukoba iskazala su potrebu za sposobnostima za izvođenje specijalnih operacija u širem spektru na operativnom i strategijskom nivou.

"Sredinom januara imali smo analizu operativnih sposobnosti VS za 2022. godinu gde smo vrhovnom komandantu referisali o stanju u VS, mogućnostima VS, problemima i između ostalog, u okviru zaključaka jedan od zadataka je podizanje brojnog stanja i organizacijska dogradnja specijalnih jedinica VS", rekao je Mojsilović.

Naglašava da je vrhovni komandant Vojske Srbije potpisao odluku za organizacijsku dogradnju ne samo mirnodopskog, nego i ratnog sastava što stvara pretpostavke da i formalno pravno projekat 5.000 može da počne da radi.

"VS ima snage da sve zadatke pravovremeno realizuje"

Završetkom tog projekta kapaciteti VS se podižu na viši nivo sa aspekta angažovanja, upotrebe, planiranja specijalnih operacija na kopnu, vazduhu, na vodi i pod vodom, kaže Mojsilović i dodaje da to čini Srbiju jednom od manjeg broja zemalja koja ima navedene sposobnosti.

"Iskren da budem smatram da ovaj zadatak nije lak, imaćemo izazove ispred nas, ali VS ima dovoljno snage da sve zadatke koje postavi državni vrh, na čelu sa vrhovnim komandantom i predsednikom Srbije može u poptunosti praovovremeno, planski da realizuje", istakao je general Mojsilović.

Kaže da će "projekat 5.000" imati tri faze u trajanju od dve godine. 

Prva faza bi obuhvatila jedinice i nadogradnju postojećih jedinica za specijalne operacije kao što su 63. padobranska i 72. brigada za specijalne operacije, kao odred vojne policije Kobre i ide se na povećanje brojnog stanja tih jedinica.

"Druga faza bi obuhvatala formiranje nova tri bataljona za specijalna dejstva i dogradnju oklopno-izviđačkog bataljona i treća faza bi obuhvatila nadogradnju postojećih izviđačkih jedinica u okviru jedinica kopnene vojske.

Taj trougao bi činio kapacitet do 5.000 ljudi, s obzirom na to da VS raspolaže i čistim pripadnicima specijalnih jedinica do nivoa od 1.500, znači da bi brojno stanje u odnosu na 1.500 išlo do 5.000 pripadnika", pojasnio je general Mojsilović.

Čestitajući građanima Dan državnosti, Mojsilović im je poručio da veruju i računaju na svoju vojsku. 

Komentari (0)

Srbija