Društvo

Rasprava o eksproprijaciji u Drenu i Lešku: Bez konkretnog odgovora na pitanje šta kosovske vlasti žele da grade

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2023

-

14:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U javnoj debati sa predstavnicima prištinske vlade, meštani sela Dren i Lešak, čija imanja kosovske vlasti žele da eksproprišu, nisu dobili odgovor na pitanje šta će se graditi na tom zemljištu.

Nakon objašnjenja Afrima Muratija, iz prištinskog Ministarstva infrastrukture, zaštite životne sredine i prostornog planiranja, o tome šta je Zakon o eksproprijaciji, pravni tim koji je angažovala Kancelarija Vlade Srbije za KiM ukazao je na sva kršenja tog istog zakona.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Vlada (u Prištini) je ovu eksproprijaciju počela tako što sama ne poštuje nijedno pravilo, nijednu proceduru koju je sama propisala. Tako ne može da se radi. To je najgrublje kršenje ljudskih prava", rekao je advokat Nebojša Vlajić.

Prema njegovim rečima, prištinska vlada ne daje nikakva objašnjenja ni lokalnoj samoupravi.

 "To je zbog toga što ona ni lokalnu samoupravu ne smatra za saradnike i saveznike i vlada je tu u pravu. Niko ne moze da bude saradnik u takvom jednom poduhvatu", dodao je Vlajić. 

Građani su upornim pitanjima pokušavali da saznaju šta prištinske vlasti žele da grade na njihovim imanjima, međutim, konkretnog odgovora nije bilo.

Tanjug/Dopisnistvo KiM

 

"Pošao sam jedno jutro po hleb, a isped mene su se pojavile teške mašine. Stao sam da pitam šta je ovo, niko nije hteo ništa da mi kaže. Kada sam se vratio - ponovo isto, naoružani policajci pored, kako da se čovek oseća kada vidi tako nešto. Ovom odlukom koju ste doneli mi više nemamo prava na život, na slobodu kretanja, deca više nisu slobodna da izađu ispred kuće", rekao je Ivan Jošović, meštanin Zaselja, kod Leška.

Meštani su dodali da će životima braniti svoju imovinu.

Predsednk Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić podsetio je da su na ranije nasilno oduzetim parcelama u Košutovu i Bistrici već izgrađene baze takozvane Specijalne policije, bez ikakve javne rasprave.

"I sada pokušavate da ovo nametnete u paketu. Neće vam proći. Donesite odluku o poništenju odluke o oksproprijaciju, jer u suprotnom borićemo se svim pravnim sredstvimo da ne dozvolimo izgradnju baza", rekao je Todić.

Tanjug/Dopisnistvo KiM

 

Meštani sela Lešak i Dren već dve nedelje protestuju zbog nelegalne eksproprijacije, a zajedno sa advokatom kojeg im je dodelila Kancelarija Vlade Srbije za KiM podneli su žalbu Vrhovnom sudu u Prištini.

Oni strahuju da će i na tom zemljištu biti izgrađene baze takozvane Specijalne jedinice Policije Kosova, kao što je to ranije bio slučaj u selima Košutovo i Bistrica, ali i opštini Zubin Potok.

Javna rasprava će se 21. februara održati i u Zubinom Potoku, opštini u kojoj je meštanima bespravno oteto 50 hektara zemlje.

Simić: U debati u Leposaviću jasno i glasno rečeno "ne" Prištini i Kurtiju

Član Predsedništva Srpske liste Slavko Simić izjavio je, povodom javne debate u Leposaviću, da su predstavnici civilnog društva i lokalni predstavnici ''pokazali kako se brani kućni prag''.

Simić je u objavi na Fejsbuku naveo da su lokalni predstavnici ''jasno i glasno snagom argumenata rekli 'ne' pokušaju Prištine i Aljbina Kurtija otimanju zemlje, uzurpaciji svetinja, njiva i okućnica".

Simić je rekao da Srbi žele samo pravdu i da svoje ne daju. '

'Tokom javne rasprave u opštini danas su naše komšije pokazale da Srbi na Kosovu i Metohiji samo žele pravo i pravdu, da tuđe ne diraju, ali da svoje ne daju. Nastavićemo zajedno da se borimo da glas o istini i pravdi stigne do svih. Nema predaje", poručio je Simić.

Komentari (0)

Srbija