Politika

EU: Sa zabrinutošću pratimo građanske aktivnosti u selima Dren i Lešak

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2023

-

17:35

EU: Sa zabrinutošću pratimo građanske aktivnosti u selima Dren i Lešak
Tanjug/STR - Copyright Tanjug/STR

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je poručila da sa zabrinutošću prati građanske aktivnosti u selima Dren i Lešak u opštini Leposavić na severu Kosova, gde je veći broj ljudi protestovao zbog eksproprijacije zemljišta od strane kosovske vlade.

"Važno je napomenuti da proces eksproprijacije, prema kosovskom zakonu, zahteva period za javne konsultacije i mogućnost da pogođeni građani ospore bilo koju odluku o eksproprijaciji na sudu pre nego što bilo koja odluka o eksproprijaciji postane konačna", navodi se u odgovoru EU na upit reporterke Euronews Srbija.

Iz EU dodaju da su apelovali na vladu Kosova da preuzme sve napore kako bi osigurala da se poštuje odgovarajući proces i da se prava vlasnika u potpunosti poštuju.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Podsetimo, radovi koji su juče počeli u selu Dren na osnovu odluke vlade u Prištini o eksproprijaciji obustavljeni su, javlja reporterka Euronews Srbija. Kao navodi, na terenu su ostale mašine i policija, ali su se specijalci povukli.

Stanovnici Drena su se okupili juče kako bi  zaustavili radove na putu koji vodi od magistrale iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku i brda na kojem je izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta. Oni su noć su proveli na putu koji vodi ka njihovim imanjima, zbog radova. Koordinator akcije, potpukovnik Kosovske policije Veton Eljšani rekao je da je na mestu radova predviđena gradnja granične policijske stanice i da policija samo izvršava odluku Vlade.

 

Komentari (0)

Srbija