Društvo

"Srbija - eldorado za strane investitore": Ekologija i zaštita životne sredine sve više interesuje građane, ali i političare

Komentari

Autor: Euronews

06/07/2021

-

21:52

"Srbija - eldorado za strane investitore": Ekologija i zaštita životne sredine sve više interesuje građane, ali i političare
Goran Trivan i Milan Kovačević - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjih godina ekološki protesti u Srbiji postaju sve učestaliji, a priča o zaštiti životne sredine dobija više mesto u politici. Kakve su posledice ostavile mini hidroelektrane? Može li Srbija do 2050. da se odrekne emisije štetnih gasova? Kako treba da se odvija energetska tranzicija Srbije? Da li je Rio Tinto u Srbiji posao veka ili korak ka ekološkoj katastrofi?

Ovim temama bavio se voditelj emsije Euronews Srbija veče Nemanja Milutinović, koji je ugostio bivšeg ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana i stručnjaka za strana ulaganja Milana Kovačevića.

Trivan je rekao da je ekologija najvažnija tema za Srbiju u ovom trenutku i da prvi put posle toliko godina postoji nevladin sektor koji se bavi zaštitom životne sredine. Kako kaže, neophodimo je da izgardimo novu strategiju razvoja i okrenemo se energetici. Planovi postoje, ali oni se moraju menjati jer polako zastarevaju.

Trivan je istakao da nijedna mini hidroelektrana (MHE) nije izgrađena u Srbiji dok je on bio ministar ekologije.

"Moraće da se ispita valjanost izgradnje svake hidroelektrane, one su devastirajuća pojava ne samo kod nas nego u svetu. To je trebalo da reši Zakon o zaštiti životne sredine, a ne Zakon o energetici, ali nije bitno, važno je da se reševa i da svi shvate da je to štetno", objasnio je Trivan. 
 
On je dodao da MHE neće biti u zaštićenim područijama, i da to predstavlja veliku pobedu za sve borce za životnu sredinu.

"Teško je nadoknaditi štetu koju su one napravile, ali nije nemoguće. Ima nade da će se stanje vratiti u prvobitno stanje. Poltika se menja, sada političari osluškuju ekologe, to mogu da vam potvrdim. Bez obzira što su stavovi suprotstavljeni, čuje se šta druga strana govori, političari sad i te kako vode računa, ekologija je postala bitna tema u našem društvu", naglasio je Trivan.

Euronews/Printscreen

 

Prema njegovim rečima, obustavljanje gradnje Kolubare B, koje je počelo 70-ih godina, predstavlja korak ka čistijem društvu.
 
"Obustavljanje izgradnje Kolubare B je velika vest, počelo je da se razmišlja šta je to isplativo za Srbiju. Čitava planeta govori da je važnije živeti u zdravoj životnoj sredini nego razmišljati o profitu. I Srbija polako počinje to da shvata, ne može da se desi preko noći". 

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da se u Srbiji ne radi temeljno i profesionalno kada je ova oblast u putanju, već da postoji prevlast politike nad tim. 

"Imamo dosta odluka države koji nisu u našu, već u kotist investitora. Mora da bude više transparetnosti o tome šta se radi. Prvo se na nivou predsednika neka ideja rodi, a trebalo bi obrnuto, da struka više bude iskorišćena. Bilo koji projekat treba da se vidi kakve će efekte imati. Imamo jednu tiraniju političkih odluka nad svim drugim odlukama", rekao je Kovačević.

Euronews/Printscreen

 

On smatra da je Srbija "eldorado" za strane ulagače zbog niske cene struje, propisa koji dozvoljavaju veće zagađenje nego u ostalim zemljama i minimalnih nadokanda zaposlenima. 

"Imamo mnogo stranih ulaganja, neka su štetna, a neka malo korisna. Mora što pre da se uvede porez onima koji zagađuju, da bi se odatle finansiralo ono što su zagadili. Tako ćemo dobiti kvalitetnije investitore. Većina stranih ulagača pošalje svog čoveka tu da živi, njemu je u interesu da vazduh bude čist", istakao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, Srbija je trebalo više da ulaže u istraživanje rudnog bogastva. 

"Kod nas je bilo drugačije, angažovane su strane kopmpanije, a bilo bi dobro da smo uzeli kredit za to istraživanje, pa na kraju napravimo zajedničku studiju.

Komentari (0)

Srbija