Društvo

Od prošlog petka kamere u Beogradu snimile oko 200 prolazaka na crveno: Uskoro će registrovati još tri vrste prekršaja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

17/02/2023

-

18:00

Od prošlog petka kamere u Beogradu snimile oko 200 prolazaka na crveno: Uskoro će registrovati još tri vrste prekršaja
Od prošlog petka kamere u Beogradu snimile oko 200 prolazaka na crveno: Uskoro će registrovati još tri vrste prekršaja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Saobraćajna policija počela je sa oštrijom kontrolom vozača koji prođu kroz crveno svetlo na semaforu ispred raskrsnice ili pešačkog prelaza, na osnovu automatskih snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora na više lokacija u Beogradu, a razmatra se i proširenje liste prekršaja koje će moći da zabeleži kamera.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan rekao je za RTS da trenutni podaci govore da je na taj način zabeleženo oko 200 vozača koji su učinili prekršaj prolaska na crveno svetlo.

"Kamere su prošlog petka postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je sao­bra­ćaj re­gu­li­san se­ma­fo­ri­ma i snimaju svaki prolaz na crveno svetlo. One automat­ski be­le­že vi­deo-sni­mak uči­nje­nog pre­kr­ša­ja. Ovo je zapravo nadogradnja i proširenje mapiranja mesta gde se vrši automatska detekcija prekšaja. Do sada je registoravno da je 200 vozača prošlo na crevno, a to znači da ćemo u narednom periodu na još mesta postaviti kamere. Sada se vrši analiza i postavljanje tamo gde je uočeno da se vrši najveći broj prekršaja", rekao je Belencan.

Kako kaže, nadležni su zadovoljni dosadašnjm radom i podacima do kojih su došli zahvaljujući postavljenim kamerama.

"Kada govorimo o ovom sada sistemu, on se pokazao kao izuzetno dobar i precizan. To znači da se jasno i nedvosmisleno vidi izvršenje prekršaja. Na primer, do nam dokazueje slučaj u Francuskoj ulici koji je bio preko dana. Namerno smo uzeli taj snimak jer je u zoni škole, i tamo se videlo da vozač bez obzira što mu je crveno svetlo, a pešaku zeleno i nalazi se na pešačkom prelazu, on prolazi pored njega. To je krajnje drsko i bezobzirno ponašanje prema učesnicima u saobraćaju", kaže Belencan.

Detktovaće se još tri prekšaja

Kako dodaje, kamere su usnimile još jedan prekršaj koji se desio tokom noći kada je vozač, kako je naveo, kranje nasilnički prošao na crveno svetlo ne zaustavljajući se. Vozač je, dodaje Belencan, takođe u tom trenutku prekoračio i brzinu.

Zbog svega toga, objašnajva, izvesna je nadogradnja već postojećeg sistema snimanja kamerama, pa će moći da se detektuje: da li je pojas vezan, da li vozač koristi mobilni telefon i brzinu kojom se automobil kreće.

"Nadogradnja sistema podrazumevaće da će se moći, pomoću softvera, da se izvrši detekcija i izvršenje prekršaja nevezivanja sigurnosnog pojasa i razgovor mobilnim telefonom. Što se tiče mernih uređaja, oni su pri završnoj fazi. Želeli smo da krajnje profesionalno sve to odradimo, da ne bude posle osporavanja da li jeste ili nije prekršaj. Svi državni organi treba sve da urade i onda ćemo pustiti sistem za automatsku detekciju brzine u promet. Odnosno da vršimo i merenje brzine", naveo je on.

Belencan je dodao i da je od početka godine otkriveno čak 4.000 vozača koji su upravljali automobilom pod dejstvom alkohola, a 40.000 njih je prekoračilo brzinu. Neki su, kaže, procesuirani odmah u smislu prekršajnih naloga, a neki su procesurani prema sudijama za prekršaje. 

"Kada govorimo o portalima koji sada aktuelni na koridorima 10 i 11, u proteklih šest meseci uočeno preko 183.000 prekršaja", rekao je.

Kako izgleda procedura kada vas usnimi kamera?

Advokat Aleksandar Radivojević objasnio je ranije za Euronews Srbija da je procedura ista kao kada kada uhvati bilo kakva saobraćajna kamera u prekršaju. On objašnajva kako izgleda postupak kada vas kamera snimi u prekršaju.

"Nakon što kamera snimi vozača, napravi se fotozapis nakon čega se utvrđuje ko je vlasnik vozila. To se čini tako što se proveri registarska tablica i utvrđuje ko je vlasnik i, ukoliko postoji i podatak, provera se ko je korisnik vozila. Kada se to nabavi, pozivi sa fotografijama snimljenog prekršaja šalju na adresu vlasnika, odnosno korisnika vozila", objašnajva Radivojević.

Kako dodaje, na početku je za nadležne najbitnije da se najpre utvrdi prekršaj, pa da se onda dođe do vlasnika vozila. Radivojević navodi da i nakon toga procedura za vlasnike automobila nije prezahtevna.

"Kada kamera usnimi vozača u prekršaju i načini se fotozapis, poziv se odmah šalje vlasniku automobila i on nakon toga može da reaguje. Zapravo, da u roku od osam dana da podatak da je on lično upravljao vozilom u trenutku kada je snimak sačinjen. Takođe, može da obavesti nadležne da on u trentuku prekršaja nije upravljao motornim vozilom. Ukoliko je to isitina, on bi trebalo da sa vozačem ode kod notara i da načini zapisnik sa izjavom tog lica. Notar to onda overava i dokument se daje policiji. Poslednja opcija je da u roku od osam dana plati polovinu izrečene novčane kazne. On će inače uz obaveštenje koje dobije od nadležnih, dobiti i uplatnicu koju može tako da iskoristi", objasnio je on.

Belencan naglašava da je nedavanje podataka nadležnima ozbiljno krivično delo.
"Ako vlasnici ne daju podatke o tome ko je upravljao motornim vozilom tokom prekršaja podvodi se pod ometanje pravde. To je nešto što će biti sanckionisano, i do sada je sankcionisano", rekao je.

Kakve su kazne?

Za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u vrednosti od 20.000 do 40.000 dinara, navodilo se u ranijem saopštenju MUP-a.

Takođe je propisana i kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Kako je Radivojević naveo važno je i da se građani odazovu pozivu policjie kada je u pitanju dostavljanje podataka.

"Vlasnici ili korisnici vozila trebalo bi da se jave, jer u suprutnom čine čine prekršaj iz člana 330 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima za koje je pripisana veća novčana kazna", rekao je on.

Dodao je da je situacija ista i za sve druge prekršaje, pa je zbog toga, kaže, poštovanje ovog zakona važno zbog bezbednosti vozača i suvozača, ali i ostalih učensika u saobraćaju.

Komentari (1)

Laki

18.02.2023 21:35

Ovaj advokat nema pojma. Nikad okrivljeni nije dokazivati svoju nevinost, nego onaj koji ga tuži treba da dostavi dokaze.

Srbija