Društvo

Vučić na sajmu naoružanja u Abu Dabiju: "Vojska Srbije dobija još 200 teških vozila, kupićemo i dronove"

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2023

-

11:16

Vučić na sajmu naoružanja u Abu Dabiju: "Vojska Srbije dobija još 200 teških vozila, kupićemo i dronove"
Vučić na sajmu naoružanja u Abu Dabiju: "Vojska Srbije dobija još 200 teških vozila, kupićemo i dronove" - Copyright Tanjug AP/Jon Gambrell

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će država obezbediti dodatna ulaganja u razvoj  odbrambene industrije i jačanje Vojske Srbije i najavio da će država 2023. i 2024. kupiti 200 teških vozila i oruđa domaće industrije za našu vojsku. Vučić je tokom obilaska Međunarodnog sajama naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" u Abu Dabiju, u okviru radne posete UAE izjavio da je došao radi kupovine dronova i da će do kraja godine oni stići u Srbiju.

Predsednik je, rekao da će od ukupno 200 vozila za našu vojsku biti 109 Malih Miloša, 39 Lazara, 26 modernizovanih tenkova, 26 BRDM-va, 12 Gvozdika, 60 Alasa...

"To će sve da košta oko 300 miliona evra, i to u našim fabrikama, što je kada bi kupovali ovde bilo 600 miliona evra. A onda ćemo dodatno da damo još 100 milina evra za našu industriju da bismo pomogli oporavak, inovacije i uvođenje modernih tehnologija i robota u vojsku", rekao je Vučić.

Kazao je da će dodatni novac biti uložen u preduzeća kao što su  Krušik, Sloboda, Zastava tervo, Petoletku, fabrku u Lučanima i druga.

"Videćemo šta ćemo sa FAP-om, da li i oni mogu da se uključe,  zatim sa Teleoptikom", naveo je Vučić.

"Otpočela svetska trka u naoružanju"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je otpočela svetska trka za naoružanjem i da do sada nikada ovako nije bilo. On je prilikom obilaska sajma naoružanja u Abu Dabiju rekao da je to "potpuno ludilo".

"Kada neko razmišlja da povećava pet odsto ukupnog budžeta za odbranu, jasno vam je da je sve otišlo dođavola. Bilo je 1,2, pa 1,3., a sada je pet odsto. Moramo da probamo da imamo sve, svaku bojevu glavu ", rekao je Vučić.

On je obišao štand Srbije gde su izloženi svi proizvodi, od terenskih vozila do uniformi. Tom prilikom upitao je proizvođače zašto ne povećaju kapacitete i rekao im da za pet puta povećaju nabavku materijala. Kazao je da i dalje imamo malu proizvodnju PASARS-a.

Tanjug AP/Jon Gambrell

 

"Potrebne su nam veće serije. Svi su zaintereosvani i za Mali Miloš, i žele da bude još manji i za integraciju sa drugim oružjem na platformi Mali Miloš. Šeik Muhamed je tražio od nas da ide uz eskalatore, i to radimo sad te vrste promene. Jutros sam razgovaramo sa bivšom ministarkom Anđelkom Atanasković, ona vodi Petoletku, koja radi za to hidrauliku i Malog Miloša - da uložimo dodatni novac, kao i u Zastava tervo", rekao je Vučić novinarima tokom obilaska sajma.

Ujedinjeni Arapski Emirati i grad Abu Dabi od 20. do 24. februara je domaćini 16. Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme "IDEX 2023" i  sedmog izdanja Pomorske ratne izložbe "NAVDEX 2023", koji se održava pod pokroviteljstvom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE.

Tanjug AP/Jon Gambrell

 

"IDEX 2023" i "NAVDEX 2023" su najveći događaji te vrste u svetu, u okviru kojih se prikazuju najnovije inovacije i tehnologije u međunarodnom sektoru odbrane, kao i najnovije tehnologije i oprema koji su razvili odbrambeni sektori širom sveta. 

Tokom pet dana trajanja sajma, eksponati su predstavljeni na 165.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora u okviru Nacionalnog izložbenog prostora. Učestvuje 1.350 izlagača iz 65 zemalja sveta, kao i 82 start -up kompanije iz 25 zemalja. 

Događaju prisustvuje 350 visokih delegacija iz celog sveta, kao i mnogobrojni lideri, zvaničnici iz međunarodnih odbrambenih i bezbednosnih kompanija i stručnjaci iz celog sveta.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija