Društvo

Nova preporuka Ministarstva prosvete: Radnici u vrtićima ne moraju da nose maske, ako ispunjavaju jedan od dva uslova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2021

-

11:56

Nova preporuka Ministarstva prosvete: Radnici u vrtićima ne moraju da nose maske, ako ispunjavaju jedan od dva uslova
Predškolsko - Copyright Tanjug/Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Zaposleni u predškolskim ustanovama ne moraju više da nose zaštitne maske ukoliko je prošlo 14 dana od primanja druge doze vakcine protiv koronavirusa, ili ukoliko su preležali koronavirus u poslednjih 6 meseci, preporuka je Ministarstva prosvete, nauke i tehnologije.

Roditelji, kao i svi drugi posetioci za koje nije poznat vakcinalni status, moraju da nose maske i dalje tokom boravka u zatvorenom prostoru. Kada je u pitanju otvoren prostor, nošenje maski za sada nije neophodno.

Dezinfekcija ruku prilikom dolaska deteta u vrtić je obavezna, kao i do sada. Merenje temperature pri prijemu deteta se savetuje kao dopunska mera, uz naglašavanje da temperatura ne bi trebalo da bude jedini kriterijum za prijem deteta u grupu.

Spajanje grupa se može raditi u letnjem periodu, zbog manjeg broja dece i osoblja, ali bi trebalo voditi računa da se ne menjaju često, da bi mogla da se prati epidemiološka situacija.

Klima uređaji tek na više od 30 stepeni

Druga važna odluka odnosi se na klima uređaje u predškolskim ustanovama. Ministarstvo prosvete je, s obzirom na stabilnu epidemiološku situaciju i to da se u narednim nedeljama očekuju visoke temperature, dalo preporuku za korišćenje klima uređaja.

Uz to, dali su i nekoliko smernica kada bi trebalo uključivati klima uređaje, i kako bi ventilacija u predškolskim ustanovama trebalo da se reguliše.

Preporučuje se bi klima uređaji trebalo da se uključuju tek kada spoljna temperatura pređe 30 stepeni, kao i da se tok vazduha usmeri prema plafonu. Pri tome, optimalna temperatura vazduha u prostoriji trebalo bi, tokom letnjeg perioda, d abude od 5 do 7 stepeni niža u odnosu na spoljnu.

Kada god je to moguće, međutim, svetuju iz Ministarstva, trebalo bi u prostorijama otvoriti prozore i omogućiti prirodnu ventilaciju i svež vazduh.

Kada su u pitanju dezinfekciona sredstva, iz Ministarstva ističu da su protiv koronavirusa efikasna ona koja su pravljena na bazi hlora (0,1% natrijum-hipohlorit) i 70% etil alkohol.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija