Društvo

Gradski menadžer: Na prvoj liniji metroa 21 stanica, predviđeno rušenje 80 objekata

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2023

-

21:52

Gradski menadžer: Na prvoj liniji metroa 21 stanica, predviđeno rušenje 80 objekata
Miroslav Čučković - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gradski menadžer Miroslav Čučković izjavio je danas da će ove godine biti objavljena tačna mesta gde će biti stanice metroa, navodeći da je da je na prvoj liniji metroa predviđena 21 stanica, kao i da na njima ima oko 80 objekata za uklanjanje.

"Imamo tačno 21 stanicu na toj prvoj liniji. Poslednjih pet stanica su Ada Huja, Mirijevski bulevar, centar Mirijeva, Karaburma i Sedma gimnazija, odnosno stanice juče usvojene uz onih prethodnih 16. To je sada situacija da se u tri grupe okolnosti na terenu pristupi realizaciji projekta", rekao je gradski menadžer za RTS i dodao da su stanice planirane kod "Staklenca" na Trgu republike i Bajlonijeve pijace.

On je rekao da će vlasnici objekata predviđenih za uklanjanje biti obeštećeni po zakonu, a oni koji su podstanari u tim objektima raseljeni u neke od stanova Grada Beograda.

"Biće isplata u novcu, oni koji su u podstanarskom odnosu će biti raseljeni u neke od stanova Grada Beograda. Imamo javne institucije, objekte Javnog zelenila, stare autobuske stanice, deo autobuske stanice na Sajmu prema naplatnoj blagajni. Imamo neke prostore koji nemaju uopšte zauzetost, kao što je Mostar, stanica u Železniku", rekao je Čučković.

"Svaka od pomenutih stanica predviđa iskop otprilike 70 puta 30 metara. Sve aktivnosti su na tim površinskim lokacijama i parcelama i to ćemo raditi tokom cele 2023. godine. Predviđena je rekonstrukcija Bajlonijeve pijace, a jedan manji deo te parcele će biti namenjen za ulazno izlazni portal metro stanice. Tako da nećemo sada raditi ništa dok ne napravimo taj iskop, došli do mesta gde će biti pruga i stanica i nakon zatvaranja platoa na njemu izgraditi pijacu", objasnio je menadžer.

On je istakao da će u ovoj godini biti izgrađen veliki depo za kompletan metro-sistem na Makiškom polju, kao i da je započeta izgradnja velikog bulevara pored početka pruge.

Uz to će, kako je dodao, biti potpisan i ugovor za izgradnju velikih mašina - tzv. krtica koje će kopati tunele ispod Beograda za te linije.

Bara Reva pod hipotekom

Gradski menadžer se osvrnuo i na dug beogradskih opština, naglasivši da je lazarevački najveći i iznosi milijardu i šesto miliona dinara.

"Bilo je logično da se nešto stavi pod hipoteku i bilo je teško da se nađe parcela u toj vrednosti. Tako da je Bara Reva dodatno sada zaštićena, osim što ima prirodnu zaštitu, sada ima i hipoteku. Ona je uspostavljena za ovaj dug koji će biti isplaćen Poreskoj upravi'', rekao je Čučković.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija