Društvo

Miladinović: Na račun Crvenog Krsta uplaćeno 19 miliona dinara za pomoć Turskoj i Siriji

Komentari

Autor: Tanjug

23/02/2023

-

12:50

Miladinović: Na račun Crvenog Krsta uplaćeno 19 miliona dinara za pomoć Turskoj i Siriji
Miladinović: Na račun Crvenog Krsta uplaćeno 19 miliona dinara za pomoć Turskoj i Siriji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na namenski račun Crvenog krsta Srbije za pomoć stanovništvu Turske i Sirije, do sada je uplaćeno više od 19 miliona dinara, izjavio je danas generalni sekretar te organizacije Ljubomir Miladinović.

"Na namenski bankovni račun, zaključno sa jučerašnjim danom uplaćeno je više od 19 miliona dinara, ali motivisanost građana i kompanija je i dalje na visokom nivou, tako da je na našem računu već iznos od oko 3,5 miliona dinara koji će takođe biti u narednim danima prenet u korist ugroženih", rekao je Miladinović za Tanjug, i dodao da su već dva transfera novca poslata na adrese Turskog Crvenog polumeseca i Sirijskog Arapskog Crvenog polumeseca.

Visina transfera je određena u skladu sa procentima definisanim od strane Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca - 60 odsto za Tursku, a 40 odsto za Siriju, pa je Turskoj uplaćeno 79.800, a Siriji 53.200 švajcarskih franaka.

"Crveni krst Srbije je odmah po prvim saznanjima o nastaloj nesreći u komunikaciji sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, i u potpunosti smo razumeli da će ova prirodna katastrofa zahtevati 'planetarnu solidarnost", rekao je on.

Objasnio je kako se novčana pomoć brzo i efikasno usmerava ka krajnjim korisnicima, kao i da je za pojedine kategorije artikala pomoći kao što su hrana, lekovi i pojedini artikli higijene, neophodno obezbediti zvanična dokumenta koja potvrđuju njihovu sanitarno-higijensku i zdravstvenu ispravnost i da se takvi artikli transportuju u posebnim uslovima kako bi bili upotrebljivi i bezbedni za korisnike.

"Želimo da ukažemo posebno na obavezu pomagača da poštuju dostojanstvo primalaca pomoći nastojanjem da humanitarna pomoć bude primerena, prepoznata i prihvaćena od strane primalaca", apelovao je Miladinović na sve koji žele da pošalju pomoć. 

On je naveo i da je turski Crveni polumesec angažovao oko 5.000 volontera koji pomažu ugroženom stanovništvu, a sirijski Arapski Crveni polumesec je takođe prisutan na terenu posebno u Alepu, Latakiji, Hami i Tartusu sa preko 4.000 volontera koji su angažovani na pružanju pomoći.

Volonteri su do sada podelili preko 220.000 paketa hrane i higijene i organizovali nacionalne akcije prikupljanja krvi. 

Miladinović je rekao kako se nažalost smanjuje mogućnost da još neko bude spasen iz ruševina, tako da se preuzimaju mere da ne dođe do širenja bolesti ukljanjanjem ruševina i ljudskih ostataka, radi se na dostupnosti zdrave pijaće vode i medikamenata.

"Ova faza obnove trajaće dugo i njeno trajanje zavisiće od mnogih faktora, ono što je nesporno je iskazana velika solidanost našeg stanovništva. Građanke i građani u Srbiji, kompanije i svi koji su donirali novčana sredstva, ali i oni koji su ponudli sve druge vrste pomoći, još jednom su potvrdili visoku humanost svih nas u ovakvim okolnostima", zaključio je Miladinović.
 

Komentari (0)

Srbija