Društvo

Đerlek: Zalagaću se da se neurolozi vrate u domove zdravlja

Komentari

Autor: S.T.

24/02/2023

-

14:25

Đerlek: Zalagaću se da se neurolozi vrate u domove zdravlja
Mirsad Đerlek - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Neophodna je reorganizacija zdravstvenog sistema, a to se pre svega odnosi na domove zdravlja, kaže državni sekretar ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek i dodaje da će se zalagati da se neurolozi vrate u domove zdravlja.

On je na predstavljanju "Bele knjige o multiploj sklerozi" naveo da je kod tog neurološkog oboljenja važna rana dijagnostika i lečenje, te da neurolozi imaju ključnu ulogu.

"Naš plan je da vratimo neke ingerencije domovima zdravlja koje su ranije imali, ali su im oduzete. Zalagaću se kao neurolog da domovi zdravlja imaju i neurologa. Do sada smo imali da pacijenti iz domova zdravlja teško dolaze do neurologa, zakazivanje je bilo od 1. do 5. u mesecu. To smo promenili i sada može da se zakazuje tokom celog meseca. Mislim da bi prebacivanje neurologa u sam dom zdravlja imao još veći efekat, jer bi pacijenti sa sumnjom na multipla sklerozu brže dolazili do dijagnoze. Spuštanje određenih specijalnosti na domove zdravlja pozitivno bi uticalo na rano otkrivanje pacijenata sa MS", rekao je Đerlek.

Na novinarsko pitanje kako će se obezbediti neurolozi za domove zdravlja kada ih nema dovoljno u bolnicama i kliničkim centrima, Đerlek je rekao da sve može boljom organizacijom i boljim planiranjem specijalizacija.

"Organizacija je slaba karika zdravstvenog sistema. Naš osnovni zadatak u narednom periodu biće reorganizacija koja se odnosi na primarnu zdravstvenu zaštitu. Poslali smo svim zdravstvenim ustanovama dopis i očekujemo da ćemo do kraja meseca imati potpuni uvid u starosnu strukturu lekara specijalista i ukupnu strukturu zdravstvenog kadra u Srbiji", kaže Đerlek.

Napominje da su se specijalizacije do sada "ad hok" odobravale, da je bilo i volonterskih specijalizacija, čak i za one oblasti gde nema potrebe za kadrovima. Navodi da sada može jasno da se vidi koliko nedostaje intenzivista, koliko anesteziologa, te da će se na osnovu potreba i odobravati specijalizacije.

"Nadamo se da će država nastaviti da zapošljava najbolje studente sa svih medicinskih fakulteta. Na zavodu imamo trenutno oko 1.500 nezaposlenih lekara. Nećemo dozvoliti da naši lekari čekaju nekoliko godina na specijalizaciju. Tamo gde osetimo da nedostaju određeni specijalisti, lekari će dobiti specijalizaciju", naveo je Đerlek.

Smatra da se problem neće rešiti za mesec, dva ili tri, ali je siguran da to može biti za četiri, pet godina. 

"Siguran sam da ćemo ovo što smo zacrtali sa ministarkom zdravlja i ostvariti. Da će neurolozi, na insistiranje celog tima, biti u domovima zdravlja i da će se brže i lakše dolazilo do dijagnoze. Tako će se se brže dolizi do dijagnoze MS i započinjati lečenje", zaključio je državni sekretar.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija