Društvo

Đerlek: Kovid bolnice u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu postaće najverovatnije palijativni centri

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2023

-

09:52

Đerlek: Kovid bolnice u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu postaće najverovatnije palijativni centri
Đerlek: Kovid bolnice u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu postaće najverovatnije palijativni centri - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da će kovid bolnice u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu verovatno postati centri za palijativnu negu, odnosno zbrinjavanje umirućih pacijenata, jer je, kako je rekao, postignuta prećutna saglasnost svih onih koji odlučuju o ovom pitanju.

"Mi imamo palijativne centre širom Srbije, ali oni ne zadovoljavaju potrebe. Nažalost, prava je epidemija ne samo malignih već i hroničnih bolesti. Pacijenti kod kojih su iscrpljene sve mogućnosti lečenja, ne mogu da ostanu u kliničkom centru, ali ni u kućnim uslovima, i moramo da ih zbrinjavamo u palijativnim bolnicama", rekao je Đerlek za Novosti.

On je naglasio da je plan da se samo jedan deo kovid bolnica upotrebi za palijativno lečenje, jer su vrlo kvalitetno urađene, posebno, kako je rekao, Batajnica koja ima ceo kardiohirurški deo i ginekološki i hirurški deo. 

"Tamo mogu da se rade sve vrste operacija, lečenja i invazivna dijagnostika. One će biti korisne i za lečenje, ali i za one pacijente kod kojih terapijskih mogućnosti više nema", rekao je Đerlek. 

On je zaključio da je to od velikog značaja za porodice koje nisu dovoljno stručne da bi nekom svom rođenom stavili nazogastričnu sondu, kateter, promenili stomu i slično. 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Miloš

19.02.2023 11:30

I kad naiđe novi npr. Covid, gradiće nove bolnice, radi svoje promocije. U redu, te bolnice su pomogle tada, ali džaba sve ako je zdravstveni sistem i dalje trom i inertan pa ne može ničemu nivom da se prilagodi. Potrošene su ogromne pare za zidanje, gradnju umesto da su utrošene na sam sistem da bude fleksibilniji i da ulože novac u PRIMARNU zd zaštitu. Daje Vučić nekad otišao kod opšte prakse i čekao, čekao, sreo se sa nadrndanim doktorima i sestrama, zakazivao specijalitu možda bi bio realnili. Ovako živi u nekim sebičnim oblacima i sluša poltrone oko sebe koji mu boje u RUŽIČASTU boju crnilo u zdravstvu i drugim oblastima... Odlično, imaćemo najbolju palio službu u svetu, a kod opšte prakse lekari kupuju svoje stetoskope i iživljavaju se nad bolesnicima...

Srbija