Društvo

Za godinu dana u Srbiju ušlo skoro 450.000 građana Rusije i Ukrajine, ali nije veliki broj njih ostao

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/02/2023

-

17:32

Za godinu dana u Srbiju ušlo skoro 450.000 građana Rusije i Ukrajine, ali nije veliki broj njih ostao
Za godinu dana u Srbiju ušlo skoro 450.000 građana Rusije i Ukrajine, ali nije veliki broj njih ostao - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Jadranka Ilić, BEG AIRPORT KOMUNIKACIJE, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U proteklih godinu dana, u Srbiju je ušlo 148.927 državljana Ukrajine i 294.656 državljana Ruske Federacije, a u istom periodu Srbiju je napustilo 144.895 državljana Ukrajine i 263.577 državljana Ruske Federacije, rekli su iz MUP-a za Euronews Srbija. To znači da od početka ruske invazije na Ukrajinu u Srbiju ušlo ukupno 443.583 osobe iz Ukrajine i Rusije.

Kako preciziraju u MUP-u, trenutno je po osnovu odobrenog privremenog boravka u Srbiji 23.804 državljana Ruske Federacije i 706 državljana Ukrajine. Državljani Ukrajine mogu da uđu u Srbiju bez vize i da borave do 90 dana, a državljani Ruske Federacije do 30 dana. 

Kako smo ranije pisali, dolazak ljudi iz Rusije i Ukrajine je doneo i određene promene u Srbiji. Prvi uticaj bio je rast cena iznajmljivanja nekretnina, što je poguralo ionako visoke cene kvadrata. Kirije u centralnim gradskim opštinama su udvostručene, a stanodavci su lančano počeli da dižu rente i u ostalim delovima grada, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku one su veće za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

profimedia

 

Ogromno interesovanje za rentiranjem stanova, podstaklo je mnoge da se upuste u posao za nekretninama. Prema podacima APR, u Srbiji su tokom prošle godine osnovane 142 agencije za nekretnine, od kojih čak 88 u Beogradu.

Osnivanje novih firmi i uticaj na potrošnju

Koliko je značajan dolazak stranih državljana za srpsku privredu tek će se analizirati, ali trenutni podaci pokazuju da on nije zanemarljiv, s obzirom da su u godini za nama u Srbiji osnovali više od 5.000 firmi i preduzetničkih radnji. Priliv novih stanovnika uvećao je i potrošnju, što je lančano dodatno uticalo na rast potrošačkih cena.

Među zemljama koje su otvorile svoja vrata talasu Rusa koji u poslednjih nekoliko meseci beže iz svoje zemlje, Srbija je "isplivala" kao jedna od vodećih destinacija za tehnološke firme i visoko kvalifikovane profesionalce, piše američki "Volstrit džurnal" (WSJ).

Procenuje da je oko milion Rusa napustilo svoju domovinu od 24. februara, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu. U prvim danima rata Moskve u Ukrajini Turska, Dubai i Gruzija primili su veliki broj Rusa. Međutim, mnogi od njih su pohrlili u Srbiju.

Unsplash

 

U osnovnim i srednjim školama u Srbiji upisano je 80 učenika iz Ukrajine i 643 đaka iz Rusije. Iskustva su pokazala da se teško snalaze zbog jezičke barijere. Mnogima roditelji plaćaju privatno časove srpskog jezika kako bi se što lakše uklopili u novu sredinu. Zbog toga je društvo za srpski jezik i književnost uputilo inicijativu Ministarstvu prosvete da se kao prelazno rešenje uvede izborni predmet srpski kao strani jezik. Još čekaju odgovor resornog ministarstva.

Komentari (0)

Srbija