Društvo

Vratila se zima: Nagli pad temperature za vikend, očekuje se i sneg, RHMZ izdao upozorenje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/02/2023

-

08:23

Vratila se zima: Nagli pad temperature za vikend, očekuje se i sneg, RHMZ izdao upozorenje
Vratila se zima: Nagli pad temperature za vikend, očekuje se i sneg, RHMZ izdao upozorenje - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Nakon skoro deset dana pravog prolećnog vremena, već danas nam se vraća zima. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će se jako zahlađenje za dane vikenda sa severa se premeštati ka ostalim delovima zemlje. Kiša će danas padati tokom većeg dela dana, a tokom noći pretvoriće se u susnežicu i sneg. 

"Prodor intenzivnog hladnog fronta sa severa Evrope donosi nam pad temperature za oko deset  stepeni, jak severni i severozapadni vetar, ali i kišonosne oblake. Zbog mešanja tople i hladne vazdušne mase iznad Srbije moguće je formiranje grmljavinskih oblaka. Kiša će padati tokom većeg dela dana, a uveče i tokom noći počinje da pada susnežica i mokar sneg. Sneg će se topiti pri kontaktu sa tlom, ali će se zelene površine do jutra ipak zabeliti", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Ona je navela da će na severu i zapadu zemlje, u prvoj polovini dana, biti toplije nego u poslepodnevnim satima. Sa prolaskom hladnog fronta zahlađenje će biti osetno, a u kombinaciji sa hladnim severozapadnim vetrom činiće se da je hladnije od izmerenih vrednosti. Temperatura će južno od Save i Dunava u drugoj polovini dana dostizati 15 stepeni, dok će u Vojvodini biti oko 5.podeljka.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Drugog dana vikenda suvo ostaje samo na istoku i jugoistoku zemlje, gde će temperatura lokalno dostizati 15 stepeni. U severnim i zapadnim predelima temperatura neće prelaziti 5. podeljak, što znači da će i tokom dana padavine biti mešovite.

"Hladna vazdušna masa zadržaće se i tokom cele sledeće nedelje, sa temperaturom oko proseka, dakle od 5 do 12 stepeni, a vreme ostaje nestabilno i promenljivo", navela je Gojković.

Za ponedeljak se prognozira privremen prestanak padavina, ali razvedravanja neće biti. Tokom cele naredne sedmice vreme ostaje pretežno oblačno, lokalno sa uslovima za slabe i kratkokrajne padavine, koje će u višim planinskim predelima biti u obliku susnežice i snega, dok će u nižim predelima padati kiša.

RHMZ upozorava na naglu promenu vremena

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će se jako zahlađenje za dane vikenda sa severa se premeštati ka ostalim delovima zemlje. Danas će padavine biti u vidu kiše, a veća količina - od 10 do 30 mm za 24 sata očekuje se u Vojvodini, zapadnoj Srbiji, Šumadiji, Beogradu, Podunavskom, Braničevskom i Borskom okrugu.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Relativno toplo i uglavnom suvo vreme zadržaće se samo još na jugu i jugoistoku zemlje. Kiša će uveče preći u sneg, prvo u zapadnoj Srbiji, Beogradu, Sremu i na jugu Banata, a noćas i u ostalim krajevima Vojvodine. Sneg će biti vlažan, ali se očekuje početak stvaranja snežnog pokrivača.

"Sutra veća količina padavina na jugozapadu Srbije - od 30 do 50 mm za 24 sata. U ostalim krajevima padavine, koje će biti na granici kiše i snega, u toku dana će kratkotrajno oslabiti, ali se uveče i u prvom delu noći ponovo očekuje pojačanje vlažnog snega, naročito u delu od zapadne i jugozapadne preko centralne Srbije do južnog Banata, gde će pasti od 10 do 25 cm vlažnog snega, lokalno i više. Na istoku i jugoistoku zemlje uglavnom kiša", navedeno je u upozorenju RHMZ.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija