Društvo

Košava donosi pesak iz Sahare, temperatura danas do 12 stepeni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/03/2023

-

07:19

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Dnevne temperature rastu iz dana u dan. Danas se očekuje vetrovito vreme, sa najvišom temperaturom od 7 do 12 stepeni Celzijusa, što je iznad proseka za prve dane marta.

"Oblaci, vlaga i sumaglica posledica su blizine ciklona koji se čvrsto pozicionirao u Sredozemlju. Izad naših predela sve je veća razlika u vazdušnom pritisku, a to znači da će vetar duvati sve jače u narednim satima", kaže meteorološkinja i urednica vremenske prognoze na Euronews Srbija, Milena Lazarević.

Vetrovito će danas biti naročito u oblasti Dunava gde će duvati košava, odnosno pojačan vetar iz jugoistočnog pravca. 

Košava će nam danas doneti oblake i kišu, koja će biti prljava i žuta, jer nam sa kišom stiže i manja količina peska iz Sahare. Ukoliko ste planirali da operete prozore ili automobil najbolje da pričekate za to, dodaje Lazarević.

Temperature je u blagom porastu upravo zbog košave koja je toplog tipa. 

Slično vreme očekuje nas i narednih dana - prijatno toplo, ali promenljivo oblačno uz česte nalete kiše.

Prema prognozi za narednih sedam dana, do subote će u Srbiji biti oblačno, ponegde sa slabom kišom, na planinama i sa snegom. U nedelju suvo uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i uz pojačanje severozapadnog vetra, naročito u Vojvodini i na istoku Srbije. U prvom delu naredne sedmice očekuje se malo toplije vreme, ali promenljivo uz čestu pojavu kiše i uz pojačan južni i jugozapadni vetar.

"Nešto više sunca biće za dane vikenda, ali u pitanju je kratktotrajna stabilizacija. Maksimalna dnevna temperatura biće oko 10 stepeni, dok ćemo se ujutru buditi uz vrednosti oko nule. U prvoj polovini marta vreme će biti nestabilno i promenljivo, ali sa temperaturom iznad proseka", zaključuje Lazarević.

 

 

 


 

Komentari (0)

Srbija