Društvo

Janković: Naša je obaveza da imamo mehanizam za praćenje femicida

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2023

-

17:20

Janković: Naša je obaveza da imamo mehanizam za praćenje femicida
Brankica Janković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas, povodom istaknute zastave "Stop femicidu" na zgradi institucije poverenika, da je neophodno da se uspostavi mehanizam za praćenje femicida u Srbiji jer je to obaveza i strategija za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici.

Janković je dodala kako je mehanizam preporuka specijalne izvestiteljke UN za zaštitu i unapređenje ljudskih prava Fanule Niaolin iz odeljka koji se odnosi na delotvornu i efikasnu zaštitu protiv nasilja u porodici.

Ona je pomenula da je kačenje zastave inicijativa grupe Ženska solidarnost i organizacije FemPlac koju je podržala.

"Danas smo istakli i zastavu Stop femicidu kao podršku ženama žrtvama nasilja i kao podršku inicijativi za osnivanje tela za praćenje slučajeva nasilja u porodici 'Femicid voč" kazala je ona.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Janković je objasnila kako uspostavljanje ovakvog tela smatra vrlo važnim jer je neophodna statistika i dobri podaci koji će omogućiti analizu i uvid u sve važne elemente bilo kog slučaja femicida, kao i potencijalnu odgovornost onih koji su eventualno zakazali u lancu zaštite.

"Nema smisla da žrtve brojimo kroz medijske naslove jer naša je obaveza da imamo evidenciju i zvaničnu državnu statistiku i odgovor na jedan od naših najvećih društvenih problema" zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija