Društvo

Slučaj kakav se ne pamti u Kisaču za 250 godina: Dva grafita mržnje prema Slovacima za samo nekoliko dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Nataša Kovačev

06/03/2023

-

12:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Policija je identifikovala osobu koja stoji iza grafita mržnje usmerenih protiv pripadnika slovačke nacionalne manjine u Kisaču i, kako nezvanilno saznaje Euronews Srbija, u pitanju je trinaestogdišnji meštanin tog vojvođanskog sela. Grafiti slične sadržine pojavili su se dva puta u samo nekoliko dana, a u Kisaču napominju da takav slučaj u 250 godina od doseljavanja Slovaka nisu imali.

Na bedemu u jednoj od sporednih kisačkih ulica, prekrečene su poruke mržnje upućene Slovacima. Ili bar delimično prekrečene. Na mestu prvog grafita koji se pojavio u četvrtak, preko crne farbe, crno ispisana poruka mržnje i danas je vidljiva. 

Meštani Kisača javno o tome ne žele da govore. Neki otvoreno kažu - zbog straha, dok drugi ističu da za to nemaju vremena.

U godini kada obeležavaju dva i po veka od doseljavanja Slovaka i osnivanja Kisača, prvi put svedoče takvom javnom iskazivanju mržnje, kažu u Mesnoj zajednici.

"Nažalost, ovo je drugi put za vrlo kratko vreme. Bilo je u četvrtak, 2. marta, a onda u nedelju su na nekoliko mesta osvanuli grafiti iste sadržine", rekao je za Euronews Srbija Jan Vozar, predsednik MZ Kisač

On je istakao da nikad do sada nije bilo sličnih grafita u sredini u kojoj, kako kaže, u veoma dobrim odnosima žive Slovaci, Srbi i ostali žitelji. 

Poruke mržnje pisali maloletnici

Policija je ustanovila da iza poruke mržnje stoji trinaestogodišnjak iz Kisača, nezvanično saznaje Euronews Srbija. U mesnoj zajednici kažu da je bilo više počinilaca.

"Verujemo, prema informacijama koje smo dobili, da se radi o maloletnim licima, što nije nimalo dobro, jer treba se zapitati koja je pozadina svega toga i da li neko stoji, ne daj Bože, iza tih omladinaca", naveo je Jan Vozar.

Iako je nadležno tužilaštvo delo okarakterisalo kao izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti, maloletni počinilac ne može biti krivično gonjen.

Grafite mržnje osudio je Nacionalni savet Slovaka još 2. marta, kada su pozvali nadležne organe da reaguju. Po pojavi novih poruka, usledile su i reakcije gradonačelnika Novog Sada koji je dao hitan nalog za njihovo uklanjanje i poručio kako se nada da će policija privesti pravdi odgovorno lice, a isto su zatražile i pojedine opozicione stranke, ocenjujući da su grafiti mržnje produkt stanja u društvu, odnosno tenzija koje generiše aktuelna vlast. Matica slovačka podnela je krivičnu prijavu protiv NN lica zbog izazivanja verske i nacionalne mržnje.

Jan Vozar

Grafit mržnje prema Slovacima u Kisaču koji je izazvao brojne osude

"Ne samo zato što je to napad na Slovake, nego uopšteno napad na ljude druge nacionalnosti, ili verskog ili drugačijeg ubeđenja i to je za svaku osudu. To je nešto protiv čega, očigledno, i dalje treba da se borimo edukacijom mladih ljudi i zajedničkim radom na tome da poboljšamo celokupnu životnu situaciju ljudi", istakao je Branislav Kulik iz Matice Slovačke u Srbiji. 

Osim policiji i tužilaštvu, iz Nacionalnog saveta Slovaka su se zbog slučaja iz Kisača, obratili, napominju, i zaštitniku građana, kao i povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Inače, pretnje su 2021. godine uznemirile i meštane vojvođanskog naselja Begeč, i to nakon što je anonimno pismo kojim se slovačke porodice pozivaju da u roku od tri meseca napuste to mesto pronađeno u sandučetu Slovačke evangelističke crkve.

Poverenica: Poruke koje podstiču versku mržu naročito štetne u multinacionalnim sredinama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je ispisivanje grafita protiv slovačke nacionalne manjine u Kisaču, i naglasila da je važno da nadležni reaguju, pronađu i sankcionišu odgovorne, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je rekla da je ispisivanje grafita protiv slovačke nacionalne manjine u Kisaču, već drugi put u kratkom periodu, za svaku je osudu i istakla da su multikulturalnost, multinacionalnost, tolerantnost i zajednički suživot osobenosti su kojima se Srbija i Novi Sad ponose.

Euronews/Nataša Kovačev

Drugi grafit mržnje prema Slovacima u Kisaču

"Ovakvi vandalski događaji ne predstavljaju pravu sliku odnosa, već čin pojedinaca koji je neophodno osuditi", rekla je ona.

Janković je upozorila da je ispisivanje poruka koje podstiču versku mržnju i nacionalnu mržnju zakonom zabranjeno, a u multinacionalnim sredinama naročito štetno, s obzirom da su to mesta koja treba da oslikavaju bogatstvo različitosti i neguju vrednosti zajedničkog života građana svih nacionalnosti i veroispovesti.

Oglasio se i Pokrajinski sekretariajt za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice koji je izrazio žaljenje i zabrinutost.

"Uvereni smo u to da ovakav incident ne predstavlja pravu sliku međunacionalnih odnosa u Vojvodini", navedeno je u saopštenju. Sekretarijat je apelovao na nadležne organe da preduzmu sve potrebne mere kako bi se što brže rasvetlile okolnosti u vezi sa događajem. 

Komentari (0)

Srbija